Ministr Jurečka: Odstraníme černý trh a pančování vína

12. únor 2016

Přímo do vinařského srdce republiky do Velkých Bílovic dnes odjel ministr zemědělství Marian Jurečka představit novelu vinařského zákona.

Nejdůležitějším bodem novely je podle Mariána Jurečky zpřísnění podmínek pro dovoz a prodej sudového vína a omezení černého trhu s vínem.

„Novela vytvoří férové prostředí, ve kterém vinaři nebudou muset bojovat s nekalou konkurencí, která dováží litr vína za 13 až 15 korun. Přitom poctivý moravský vinař nemůže prodávat litr sudového vína pod 40 korun,“ vysvětluje Jurečka.

Z pohledu spotřebitele by se podle ministra měla výrazně zvýšit kvalita kupovaného vína. Díky evidenci cesty vína od výrobce až k zákazníkovi bude Státní zemědělská a potravinářská inspekce schopna jasně definovat, kdo víno případně pančoval a kdo dostane pokutu.

Počet míst, kde se prodává sudové víno, se podle Jurečky pravděpodobně sníží. „To ale neznamená, že se sníží počet míst, kde se dá koupit rozlévané víno. Místa, která nesplní požadované parametry, budou moci víno rozlévat do tzv. packing boxů s objemem do 20 litrů. Týká se to především večerek a non-stopů, které už pravděpodobně nesplní podmínky pro prodej vína z velkých sudů.“


Tibor Nyitray: Na černém trhu se pohybuje odhadem 100 miliónů litrů neevidovaného vína. Dále nás trápí falšování vína, jenom za loňský rok bylo odhaleno 80 případů. Tím se znehodnocuje důvěra zákazníka ve víno.

Opatření vítá také Svaz vinařů České republiky, který sdružuje největší počet producentů vína v Česku. Podle vinaře Tibora Nyitraye to sice černý trh neodstraní, ale v rámci působnosti ministerstva zemědělství je to maximum možného.

„České vinaře ohrožuje nekalá konkurence. Víno přiváží v obrovských cisternách a prodává jako sudové víno, které je nejnáchylnější k nezákonným manipulacím. Je to otevřená nádoba a její obsah není nijak evidován,“ vysvětluje Nyitray.

Nejčastějším zdrojem tohoto pochybného vína je Makedonie, Moldavsko, Slovensko a Maďarsko.

autoři: Ondřej Nováček , bum
Spustit audio