Ministr financí Babiš chce rozšířit seznam osob, které chrání policie

9. listopad 2015
Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš požádá vládu, aby byli ministři financí zařazeni na seznam chráněných osob. Na ochranku mají zatím nárok například prezident republiky, premiér, šéfové obou komor Parlamentu nebo ministr vnitra. Ministrů financí se to dosud netýkalo a Babiš to chce změnit.

Podle Andreje Babiše by měl být ministr financí chráněn policií jako jiní ústavní činitelé.

„Tím, že pod resortem financí je finanční správa, celní správa, že máme na starosti hazard, že máme státní tiskárnu cenin, že vybíráme daně, bojujeme proti organizovanému zločinu a rozkrádání DPH, tak ministr v tomhle směru je v pozici potenciálně ohrožené osoby,“ uvedl Babiš.

Na jeho podnět předloží vládě návrh na rozšíření seznamu chráněných osob ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. Babiš doplnil, že pokud se seznam skutečně rozšíří, tak policejní ochranku přijme.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého to personální problém nebude. „Útvar pro ochranu ústavních činitelů má dostatečný počet ochránců i ochránců-řidičů tak, abychom v případě, že budou nové požadavky, byly schopni na ně reagovat,“ řekl Tuhý po schůzce na ministerstvu financí, které se účastnil i šéf ochranné služby Jiří Komorous.

O policejní ochranu požádal ministr financí minulý týden, protože se cítí ohrožený. Zmínil, že albánská mafie chtěla přepadnout jeho dům, nebo připomněl dopis s jedem, který mu byl v minulosti odeslán. Podle Babiše má policie lepší operativní techniku a možnosti než soukromá ochranka, která ho chrání doposud.

autoři: ČRo , vma
Spustit audio