Mimořádný talent, nezaměnitelný hlas a zbytečně ukončená cesta Jiřího Schelingera

7. březen 2021

Autor pořadu Jiří Kasal nabídne hrst Schelingerových písniček, ale také vzpomínek jeho kolegů a přátel Františka Ringo Čecha a Jaroslava Uhlíře.

„Opravdu mě těší, že v roce, kdy si připomínáme tátovo dvojvýročí, vychází právě LP Hrrr na ně... Z mého pohledu je to jedno z nejzdařilejších alb české, potažmo československé rockové scény, které ovlivnilo celou řadu mladších rockových muzikantů a zpěváků. A hlavně Hrrr na ně... vnímám jako jednu z nejvíc vypovídajících desek o tátovi. Byť mi v tehdy bylo něco přes šest let, tak myslím, že to pro spoustu fanoušků v tehdejší rudé době byl signál, že to jde i jinak.“ To jsou aktuální slova dcery Jiřího Schelingera Andrey.

Ano, opravdu málokdo pochybuje o tom, že Jiří Schelinger narozený přesně před sedmdesáti roky v Bousově u Čáslavi a vyrůstající v rodině učitele hudby v Praze-Nuslích, byl unikátní postavou a zpěvákem v rámci českého rocku, ale též populární hudby. 

Uznání si zaslouží jednak rocková alba jako právě firmou Supraphon reeditované Hrrr na ně…! a to následné …Nám se líbí, která částečně i s vlastními skladbami natočil v pokročilých sedmdesátých letech se skupinou Františka Ringo Čecha a ve spolupráci s tímto svérázným kapelníkem a textařem svými popěvkovými, kolovrátkovými hity jako Sim-Sala-Bim nebo Dělám Hú zasáhnul Jiří Schelinger  zase jiné publikum podobně jako ranými písničkami s pop-rockovou kapelou Faraon včetně nestárnoucí balady Holubí dům. 

Bohužel, osudová hloupost zavinila, že se výrazný zpěvák přiřadil k těm, kteří v naší paměti nezestárli, protože zemřeli mladí. Jiří Schelingera odešel v pouhých třiceti letech.

Jiří Schelinger byl zpěvák ohromného talentu a nezaměnitelného syrového vokálního výrazu. Před deseti roky byla v pražské  Čestmírově ulici za účasti jeho o něco mladšího bratra rockového kytaristy a zpěváka Milana Schelingera odhalena pamětní deska s textem: „Zde vyrůstal zpěvák Jiří Schelinger a učil hře na kytaru jeho otec Josef“. 

Světla ramp (i se vzpomínkami jeho přátel a kolegů Jaroslava Uhlíře a Františka Ringo Čecha) se tedy právem rozsvítí nad Jiřím Schelingera, jeho písničkami a příběhem, který tak zbytečně a předčasně skončil v dubnu před čtyřmi desítkami let ve vodách Dunaje.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.