Milovníci flamenca se sjeli do španělské Sevilly a roztančili celé město

Jihošpanělskou Sevillu ovládlo flamenco. Zpívá se, hraje a tancuje všude - v divadelních sálech, kostelech, na náměstích i v tržnicích. Zájem o letošní Bienále flamenca mají nejen domácí Španělé, ale stále také více cizinců.

Černá dlouhovláska vypadá sice jako Španělka, je to ale Francouzka, respektive – jak mi sama upřesňuje – napůl Portugalka a napůl Francouzka. I její kamarádi jsou půl na půl – jeden je napůl Angličan a napůl Francouz, další děvče je zase napůl Japonka a napůl Italka. Nevšední skupinku mladých lidí spojuje flamenco.

Vždyť také proto sem na náměstí před sevillským Alcatrazem – maurskou pevností u katedrály – přišli. Koná se tu totiž jedna z takzvaných „flashmob“ aktivit v rámci Bienále flamenca. Stovky lidí si spolu zatancují v starobylém centru města.

Čtěte také

Roztančené město

Sevilla je takovými pouličními aktivitami během tohoto ročníku bienále doslova prošpikovaná. Zpívá a tancuje se nejen na ulicích a náměstích, ale krátká vystoupení tanečníků a tanečnic, zpěváků, zpěvaček a kytaristů jsou také v tržnicích, a dokonce i v kostelech.¨

Cristóbal Ortega, ředitel bienále, je s dosavadním průběhem události nanejvýš spokojený. Samozřejmě nejen s tou částí, která se koná pomalu v každém koutě města. Špičkovou úroveň mají podle šéfa bienále i všechna představení, která festival nabízí v divadelních sálech. Ty jsou dennodenně vyprodané. Na bienále totiž organizátoři zvou nejlepší a nejuznávanější umělce flamenca.

Alegrías, tientos, tarantos – vyjmenovává mi tanečnice Fátima rytmy flamenco, které ovládá a které ráda tancuje. Stejnou vášeň, jakou má tato „francouzská Portugalka“ má také spousta jiných mladých i starších lidí, přestože se narodili tisíce kilometrů od Španělska.

Celý svět miluje flamenco

Asi by vás překvapilo, jaké množství například Japonek nebo dívek z Jižní Koreje zbožňuje flamenco a snaží se ho naučit. V publiku i na akcích ve městě potkáte během bienále spousty vysokých blonďáků z Austrálie, Holandska nebo Německa, jak pozorně hltají virtuózní hru na kytaru, kterou předvádějí zdejší flamencoví mistři.

Čtěte také

Neustále rostoucí zájem cizinců o flamenco potvrzuje i ředitel Ortega, když říká, že asi 35 procent lístků na představení se prodá do zahraničí. Flamenco se už dávno stalo univerzálním uměním a Sevilla, metropole Andalúzie, je momentálně jeho epicentrem.

autor: ľzl
Spustit audio