Milouš Červencl: "Lidice musí žít!"

10. červen 2010

Právě dnes uplynulo 68 let co byla vypálena středočeská obec Lidice. Na místě kde stávala je ticho, pěkná cesta, posečená tráva a krásný výhled do dálky, ovšem zdání může klamat. Pod klidným vzezřením se ukrývá rušná mediální aktivita, která vyžaduje značné úsilí a za níž stojí náš čtvrteční host - Milouš Červencl, ředitel památníku Lidice.

První historickou zmínku o Lidicích lze nalézt v kronice zbraslavského opata Petra Žitavského přibližně kolem roku 1300. Nás ovšem zajímá osud 503 obyvatel, který se začal naplňovat 10. června 1942 několik hodin po půlnoci. Z rozkazu K. H. Franka bylo tohoto osudného dne 173 lidických mužů na zahradě Horákova statku zastřeleno. Ženy a děti byly převezeny do tělocvičny nynějšího kladenského gymnázia, kde je však po třech dnech násilně rozdělili. Kromě dětí vybraných na poněmčení a dětí do jednoho roku, byly všechny bez milosti otráveny výfukovými plyny ve speciálně upravených autech v nacistickém vyhlazovacím táboře v polském Chełmnu nad Nerrem. Ženám byl přisouzen boj o život v koncentračním táboře v Ravensbrücku. Kromě okamžité či pomalé fyzické likvidace v koncentračních táborech přistoupili nacisté i k likvidaci obce jako takové. Domy byly nejprve vypáleny a posléze ničeny plastickými trhavinami.

Cedule s nápisem

V současnosti je podoba místa zcela jiná a nejen pro Milouše Červencla zůstává nejsilnějším místem sousoší 82 zplynovaných, lidických dětí od akademické sochařky Marie Uchytilové. Ostatně, celá multimediální expozice je pojata velice moderně. Pracuje s obrazem, zvukem, ale nalezneme v ní např. i zkrvavenou košili jednoho z atentátníku na Reinharda Tristana Eugena Heydricha, za jehož zavraždění byla odvetná akce provedena. V budoucnu prý můžeme očekávat zveřejnění podrobností z německých archivů, které byly v nedávné době zpřístupněny. Celou řadu zajímavých reálií nabídne i historik Vojtech Kyncl, zabývající se pátráním po historických faktech spojených s pietním místem. Samozřejmě nás zajímal i právě připravovaný snímek s názvem Lidice, o kterém nám přišel prozradit více jeho producent - Adam Dvořák. Pojednávat bude o jednom jediném přeživším muži lidického incidentu a hlavní roli ztvární Karel Roden, scénář vytvořil historik Zdeněk Mahler.

Čerpali jsme z:
- Lidice-memorial

Nestihli jste středeční (10.6.2010) vysílání Hosta do domu? Přečtěte a poslechněte si!
Evžen Kůs: Osud koně Převalského ve volné přírodě znovu v ohrožení

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.