Miloševič v Haagu

29. červen 2001

Jugoslávská vláda vydala Slobodana Miloševiče Mezinárodnímu trestnímu tribunálu v Haagu za okolností, které nejsou úplně standardní. Ignorovala rozhodnutí jugoslávského ústavního soudu, který pozastavil platnost jejího dekretu, který vydání umožňoval. O vyvezení bývalého prezidenta pak nikdo neinformoval prezidenta současného, který se o přestěhování prominentního vězně dozvěděl z médií.

Premiér Zoran Djindjič občanům v televizi na vysvětlení řekl to, co většina Srbů ví a s čím i souhlasí, totiž že se jednalo o pragmatický krok. V předvečer zahájení Bruselské konference , na které se rozhodne o poskytnutí finanční pomoci válkou zničené Jugoslávii, byla ta nejvhodnější chvíle zločince prodat za milióny dolarů. V dalších dnech by zřejmě Miloševičova tržní cena šla rapidně dolů.

Jugoslávská vláda se dočkala pochvaly evropských politiků, šéf Evropské komise Prodi dokonce ke způsobu vydání Miloševiče jugoslávským úřadům poblahopřál a vyzdvihl Srbskou demokracii. Ta ovšem přísně vzato v tomto případě fungovala stejně, jako za Miloševiče: na paragrafy se nebral zřetel. Snad v tom ale je jakási vyšší spravedlnost, potvrzení zkušenosti, že kdo s čím zachází, tím také schází. Miloševič paragrafy nectil a nyní mu nepomohly. Také nelze říct, že by se Srbové vzdali možnosti sami nad diktátorem vyslovit ortel.

Vydání k cizímu soudu je pro nacionalistu Miloševiče určitě psychicky tím nejhorším, co mu jeho Srbové mohli udělat. Co ale mohl čekat, jestliže sám v minulosti pro své Srby také udělal to nejhorší co mohl, když je zavlekl do tří prohraných válek.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.