Miloš Čermák: Mobilní telefon je jako univerzální klíč ke světu kolem nás

4. únor 2013

S novinářem a odborníkem na média Ing. Milošem Čermákem jsme si povídali o tom, jak je mobilní telefon nedílnou součástí našeho života.

Zaměřili jsme se na to, v čem jsou pro nás chytré mobilní telefony přínosné. Probírali jsme, co prožíváme, když můžeme být jejich prostřednictvím online. Věnovali jsme se rizikům používání mobilních telefonů. Mluvili jsme o pravidlech telefonní bezpečnosti.

Podle psychologů ztratil telefon status konkrétní věci, ale představuje pro nás něco jako univerzální „klíč“ nebo „adaptér“ ke světu, který nás obklopuje. Když nemáme telefon, připadáme mi ztracení a odstřižení.

Nemůžeme komunikovat s ostatními a ani oni nemůžou nic sdělit nám. Ne, že bychom si mysleli, že budeme během večera řešit něco důležitého. Skoro jistě nikoliv. Ale když máme telefon u sebe, cítíme se bezpečněji.

Lidé bez telefonu prožívají úzkost z odpojení

Jako bychom nebyli sami v cizím světě, ale nesli jsme si svůj svět v kapse s sebou. Intenzívní používání mobilů je do značné míry generační věc. Funguje především u mladší generace. Mobil je pro její příslušníky prostě dalším účastníkem konverzace.

Mobilní telefon (ilustrační foto)

A je jedno, jestli ta konverzace probíhá mezi dvěma lidmi, anebo ve skupince. Psychologové mají dokonce termín pro stav, který prý prožíváme, pokud mobilní telefon nemůžeme používat. Říká se tomu „úzkost z odpojení“ (disconnectivity anxiety).

Podle průzkumu Jima Taylora ze Sanfranciské univerzity ji prožívají nejintenzivněji teenageři. Údajně víc než polovina z nich cítí úzkost, pokud si déle než půl hodiny nemůžou „zkontrolovat“ SMSky.

autoři: Alima Martinová , Miloš Čermák
Spustit audio