Milan Vodička: Nejraději mám nudle s mákem
Aby ale byl známý novinář a spisovatel skutečně spokojený, musí tam toho máku být opravdu hodně.
Také jste dostali chuť? Nudle s mákem si můžete snadno uvařit i vy. Na čtyři porce budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 2 vejce
- olej, sůl
- mletý mák, moučkový cukr, máslo
A co teď s tím?
Z hladké mouky, žloutků a špetky soli vytvoříme těsto. To necháme půl hodiny pod utěrkou odležet, vyválíme a rozkrájíme na nudličky.
Ty necháme vařit v osolené vroucí vodě s trochou oleje. Jakmile nudle vyplavou na hladinu, zcedíme a na talíři omastíme máslem. Posypeme mletým mákem, pořádně pocukrujeme a můžeme začít hodovat.
Z Asie ke svíčkové
Tímto ale chutě Milana Vodičky zdaleka nekončí. Pochutnává si i na takové exotice, jakou je třeba arabská nebo vietnamská kuchyně. Jako snad každý cestovatel se ale i on vždy rád vrací k osvědčené svíčkové.
A jak to máte vy? Lákají vás vůně a chutě dalekých krajů, nebo dáváte přednost těm domácím? Nezapomeňte nám to napsat na coradijite@rozhlas.cz nebo do zpráv našeho facebookového profilu.
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.