Milan Švihálek: Dobrodružství na konci světa

Příběh českého mořeplavce a cestovatele Richarda Konkolského, kterého roku 1975 osud nedobrovolně zavál na ostrov Svaté Heleny.

Logo

Richard Konkolski obeplul třikrát sám zeměkouli a je držitelem řady vyznamenání. Svou první jachtu Nike I postavil v roce 1968 ve sklepě panelákového bytu, a stala se druhým nejmenším plavidlem, které obeplulo svět. Dnes je exponátem v Národním technickém muzeu.

Když v roce 1975 měnil plachtu u ostrova Svatá Helena, přišel větrný poryv a uvolnilo se jedno ráhno na stěžni. Odťalo mu dáseň a vyrazilo zuby, které si zatlačil zpět, a ránu zašil před zrcadlem obyčejnou nití.

V roce 1982 během výjimečného stavu v Polsku odplul s manželkou a synem ze Štětína, kde měl loď Niké II. a přistál v Newportu v Americe. Do Česka se vrátil až v roce 2016. V současnosti vlastní multimediální studio, kde se věnuje výrobě filmů a propagačních materiálů.

Mořeplavec Richard Konkolski s plachetnicí Niké (Praha 5. 9. 2017)

Účinkuje: Miroslav Rataj

Autor pořadu: Milan Švihálek

Režie: Michal Bureš

Pořad připravila: Eva Lenartová

Natočeno: 21. 10. 2011

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line (ještě týden po odvysílání). Audioknihy nejde stáhnout.

Spustit audio