Milan Mikeš pracoval celý svůj život pro pražskou hromadnou dopravu. Ve svých 80 letech ji začal malovat

23. listopad 2022

Milan Mikeš pracoval pro pražskou hromadnou dopravu od roku 1955. K 80. narozeninám dostal malířské potřeby a už 4 roky zachycuje na svých obrazech právě hromadnou dopravu v Praze. Natáčela s ním reportérka Soňa Jindrová.

Život Milana Mikeše byl jako na houpačce. Narodil se v roce 1938 na pražských Petřinách. Do Dopravního podniku nastoupil v roce 1955 a zůstal tam až do roku 1991. Jako inspektor Českého úřadu bezpečnosti práce pak dohlížel mj. v Dopravním podniku, na ruzyňském letišti a v Českých drahách na bezpečnost práce. Do roku 2008.

„Vyučil jsem se v ČKD a pak mě poslali do Dopravního podniku, konkrétně do Vozovny Střešovice. Tam jsem byl 10 let a po příchodu z vojny si chtěl udělat večerní průmyslovku. Mělo to ale podmínku. Přihláška musela být odsouhlasena zaměstnavatelem, potažmo soudruhy. Nechtěli podepsat, pokud nevstoupím do KSČ. Táta byl živnostník do roku 1951. Měl jednoho příručího než jej zlikvidovali. Rok jsem čekal na podpis. K tomu mi otec řekl: 'Netrap se a podepiš to, stačí, že zkazili život mně.' A tak jsem podepsal  a vymanil se až roku 1969. Důvody výstupu z KSČ sledovala STB v mé složce "Sběratel" ..č. 27198.... ,“ popisuje pan Mikeš.

Pan Mikeš ještě ani neměl večerní průmyslovku dostudovanou, když se dostal na Generální ředitelství. Po srpnových událostech v roce 1968 spolupráci s KSČ ukončil a v 70tých letech se z Generálního ředitelství vrátil zase zpátky do dílen. Tentokrát v Hostivaři.

„Každý, kdo chtěl tu dobu nějak přežít, tak si našelnějakého koníčka. Já byl filatelista. Dělal jsem polární filatelii. Naučil jsem se všechny stanice na Antarktidě a pokoušel se s nimi dopisovat. Byl jsem také členem amerického spolku Polárních sběratelů, který mi sem posílal časopisy. No, a tak mě začali sledovat. Pak přijela StB a odvezli mě do Bartolomějské“ popisuje Milan Mikeš.

Teď si Milan Mikeš užívá zaslouženého důchodu a rodiny. Má dvě dcery a pět vnoučat. K 80tým narozeninám od nich dostal malířské potřeby, a tak už 4 roky maluje. Nejčastěji tramvaje, autobusy, trolejbusy, zastávky, mosty, viadukty apod. Celkem už namaloval přes 70 obrázků. 21 z nich je aktuálně na jeho výstavě v Muzeu MHD v pražských Střešovicích. je otevřena doo konce roku 2022.

Spustit audio