Milan Knížák: Adamité, aneb O zlých skutcích Žižkových

8. prosinec 2018

Rozhlasová prezentace loutkové smutnohry o páru adamitů, Kánišovi a Zdeně, kteří „usilují o začátek nového a velkého krásného života, co jednou smete všechny zbabělce a ukrutníky“. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

V roce 1991 otiskl časopis Svět a divadlo text loutkářské hry Adamité, aneb O zlých skutcích Žižkových. Byl prezentován jako nález emigranta dr. Bořivoje Ťoupalíka a jeho autorství bylo připsáno podkrkonošskému loutkáři Janu Vidovi. Teprve po půl roce se k autorství přihlásil Milan Knížák, který hříčku napsal již před listopadem 1989.

V roce 1999 hříčku o páru adamitů, Kánišovi a Zdeně, kteří „usilují o začátek nového a velkého krásného života, co jednou smete všechny zbabělce a ukrutníky“ a jsou Janem Žižkou odsouzeni k smrti na hranici, natočil režisér Josef Henke. V úvodu inscenace hovoří rozhlasový redaktor (M. Čepelka) s objevitelem textu Dr. B. Ťoupalíkem (M. Knížákem). Inscenace získala cenu na festivalu Prix Bohemia Radio 1999.

Osoby a obsazení: kněz Václav Koranda (František Němec), kněz Jan Smolín (Ivan Giebel), kněz Petr Kániš (Jiří Švarc), Zdena (Iveta Dušková), Kašpar (Jaroslav Kepka), Jan Žižka z Trocnova (Petr Haničinec), kněz Mikuláš z Pelhřimova, zvaný Biskupec (Soběslav Sejk), Petr, Žižkův zbrojnoš (Jan Novotný), Kunhuta (Hana Maciuchová) a další

Hudba: Petr Mandel
Dramaturg: Pavel Minks
Režie: Josef Henke

Premiéra v roce 1999.

 

autor: Petr Gojda
Spustit audio