Milan Jirásek: „Cena olympijské medaile se nedá vyčíslit“

20. duben 2012

Hostem Stanislavy Lekešové a magazínu „Je jaká je“ byl v pátek 20. dubna po 11:00 hodině předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Nad tradicí olympijských her se vznáší nezpochybnitelný duch posvátnosti. Stejně jako antičtí bohové shlíželi z bájné hory Olymp na atlety, i současní sportovci mají své patrony. Jedním takovým patronem české výpravy je i primář Ortopedické ambulance Ústřední vojenské nemocnice v Praze, předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek.

Každý olympionik má cenu zlata

Kolik stojí taková medaile? Dá se vůbec cenný kov rovnat úsilí, které musí sportovec vynaložit, aby dosáhl na stupeň vítězů? „ Novináři se mě na tuto otázku často ptají. Je třeba si uvědomit, že do hodnoty nejvyššího sportovního ocenění musíme zahrnout celý život sportovce. Podporu rodičů, sportovních klubů a v neposlední řadě stovky a tisíce hodin vynaložených na přípravu, což je pro běžného člověka nepředstavitelné.“ Jenom se na olympijskou účast nominovat je neuvěřitelný úspěch. Akreditační seznam je dlouhý a každý jednotlivý atlet prochází náročnými prověrkami. Reálný odhad na letošní účast českých sportovců zahrnuje prý na 130 jmen, což řadí Českou republiku mezi početné výpravy, tedy šance na získání dobrých umístění jsou velké: „Sport jde neustále kupředu ruku v ruce s ekonomikou. Pro nás je důležité světu ukázat, že nestojíme v pozadí a nezaostáváme, takže získat srovnatelný počet medailí jako vyspělé ekonomiky je obrovský úspěch.“ Přiblížil význam sportovních ocenění M. Jirásek.

1968 Grenoble

Mít za sebou jedenáct olympijských her, to je nepochybně úctyhodná bilance. M. Jirásek byl poprvé ve francouzském Grenoblu již v roce 1968, a to jako lékař české výpravy: „Na to pochopitelně nemohu nikdy zapomenout. Tehdejší nálada ve společnosti, kdy olympiáda byla brána jistým způsobem jako součást Pražského jara a předzvěst pozitivních změn, dokázala vytvořit nezaměnitelnou atmosféru. Naše očekávání bylo korunováno jednou zlatou a dvěma stříbrnými medailemi.“

Olympijské kruhy na Temži, Londýn

Studia s Václavem Havlem

Jednostranně zaměřené vzdělávání prý škodí, protože příliš talentovaný člověk má tendence o sobě neustále pochybovat. Podle M. Jiráska se takováto „nejistota“ musí kompenzovat rázností a disciplínou, o čemž se přesvědčil již při studiích na gymnáziu v Poděbradech: „Ředitel tehdejších studentských kolejí se připravoval na pedagogickou dráhu v Anglii a internátní způsoby aplikoval i na nás. Říkával, že když mohou za prohřešky dostávat lordové, proč bychom nemohli my.“ Tehdy si M. Jirásek zamiloval lyžování, u kterého také vydržel dlouhá léta, jako aktivní lyžař. Zajímavostí je, že jeho spolužákem i spolubydlícím byl bývalý prezident ČR Václav Havel: „On ve sportu nadaný nikdy příliš nebyl, ovšem společenskou prestiž si dovedl získat za slohové práce. V porovnání s námi bylo jeho nadání pro literaturu výjimečné.“

Více si poslechněte v audiozáznamu rozhovoru se Stanislavou Lekešovou…

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.