Milan Ballik říká, že kdo nemá česnek pod postelí, tak často marodí

22. srpen 2011

Hostem Dvojky ČRo a magazínu „Je jaká je“ byl v pondělí (22. srpna) Milan Ballik, kulinářský novinář a recenzent restaurací známého časopisu.

Známé úsloví praví, že „kdo nemá česnek pod postelí, bývá často nemocný“. Z toho zřejmě vyplývá dlouhé soužití člověka s touto aromatickou rostlinou. Slouží nám už více než 6 tisíc let a svého času byla považovaná za koření, zeleninu i léčivku. Rostliny česneku byly objeveny např. v hrobce egyptského faraona Tutanchamona a dělníci, kteří pracovali na výstavbě pyramid, ho pravidelně dostávali, aby byli zdraví a tím pádem i produktivní.

Když se řekne česnek, mnohým se vybaví především nepříjemný pach, který se po jeho konzumaci line z úst. „Já si myslím, že ten odér k tomu jednoduše patří. Nejsnazší obranou je to, že si ho dáte taky,“ podotkl Milan Ballik a dodal, že česká produkce se v poslední době potýká s mnoha překážkami. „Největším problémem na trhu je jeho vysoká cena, která se odvíjí od náročné ruční práce při pěstování a počasí, které u nás není vždy ideální. Proto nás exportérské země, především Čína, zavalily levným česnekem a my si pozdě uvědomili, že jeho chuť je úplně jiná. Lépe řečeno, že mu chybí typické vlastnosti, jako ostrost a síla chuti.“ Zatímco u kvalitního českého česneku stačí dát do jídla jeden či dva stroužky, u dováženého jich musíme použít více. Česnek z evropských zemí je, podle názoru M. Ballika, čínský reexport. „Čína silou své produkce, a hlavně její cenou, prakticky převálcovala svět. Bohužel, nemá ty správné chuťové parametry.“ Proč je čínský česnek tak levný? Je to především tím, že tato rostlina je náročná na pěstování a vyžaduje ruční práci. A ta je v Asii všeobecně levnější, než u nás. „Cena práce čínských a českých zemědělců je zkrátka neporovnatelná.“

česnek

Situace se ale pomalu ale jistě obrací k lepšímu. Podle M. Ballika konzumenti začínájí klást větší důraz na kvalitu. Svou roli také hraje zdravý životní styl, který má stále více zastánců. A česnek je bohatý na nejrůznější vitamíny a minerály. Obsahuje prý až 400 různých látek a i proto bývá považován za přírodní antibiotikum, které má i tu výhodu, že si na ni tělo nevytváří rezistenci. Česnek reguluje hladinu cholesterolu, vyrovnává krevní tlak a má široký a pozitivní účinek na lidské zdraví. Někteří ale mohou oponovat tím, že mají po konzumaci zažívací potíže. V ČR ale máme 21 registrovaných odrůd. Určitý druh např. nedráždí žlučník.

Lán česneku

Použití česneku v kuchyni je natolik široké a kombinace mohou být tak různorodé, že někteří žasnou. V Buchlovicích, na každoročních Slavnostech česneku, můžeme ochutnat česnekové buchty, koláče a dokonce i česnekovou zmrzlinu. Bohužel, podle názoru M. Ballika jsou čeští kuchaři většinou konzervativní a neradi experimentují. Je to prý škoda, protože tato aromatická cibulovina se hodí nejen k rybám a masům, ale také do omáček, zálivek, polévek a těstovin. Při jeho smažení je ale potřeba dát velký pozor. „Když to přeženete, česnek vám na pánvi zhořkne,“ upozornil M. Ballik.

Slavnosti česneku

Podle čeho se máme orientovat na trzích a jak poznat český česnek? „Je to těžké, protože odrůd je mnoho. Nicméně se můžeme řídit podle barvy, která je u toho našeho modrá či modrofialová. Velikost palic je různá, od velkých až po úplně drobné.“ Český česnek je, bohužel, stále nedostatkové zboží. „Doba, kdy ho budeme nakupovat bez problémů a dokonce podle oblíbených odrůd se snad pomalu, ale jistě blíží,“ neskrýval svůj optimismus M. Ballik.

Více informací a postřehů najdete v záznamu rozhovoru s Evou Kvasničkovou.

autor: eh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.