Milada Součková: Místopisná novela

21. březen 2016

Povídka české exilové autorky z roku 1980.

Poslouchejte na Vltavě 21. března 2016 ve 22:15.


Málokterý pomník má tak bohatou, místy až kuriózní historii jako tank, který od roku 1945 do počátku 90. let 20. století stál v Praze na Smíchově. Tank číslo 23, nazývaný též Smíchovský či - v roce 1991, těsně před tím, než byl z náměstí odstraněn - Růžový, se objevuje v četných literárních dílech vzniklých před rokem 1989, například v prorežimních agitkách Pavla Kohouta z počátku 50. let.

V roce 1980 se pomník stal východiskem pro text úplně jiného typu a především nesrovnatelných literárních kvalit: Místopisnou novelu exilové autorky Milady Součkové. Vzpomínkové vyprávění napsala autorka v USA, kam odjela po roce 1945 a kde zůstala až do své smrti v roce 1983. Součková byla velmi vzdělaná v literatuře, historii i přírodních vědách.

Před odchodem do exilu spolupracovala s Romanem Jacobsonem a Vladislavem Vančurou, v Americe přednášela na Harvardu a dalších univerzitách. Experimentovala s formou a vnášela do české literatury nové postupy. Místopisná novela je ukázkou netradičního prózy, v níž autorka přechází od reflexe textu, který vzniká, ke vzpomínkám na lidi a události, jež se jí vybavují při procházce Prahou.


Čte: Věra Kubánková

Autorka: Milada Součková Režie: Markéta Jahodová

Natočeno v roce 2007.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.