Mikuláš, kam se podíváš. Barokní perla Prahy je dědictvím pobělohorské „normalizace“

Nejkrásnější barokní kostel v Praze je zasvěcený oblíbenému světci všech dětí. Básník Vítězslav Nezval přirovnal báň chrámu svatého Mikuláše ke svému baretu výstřední zelené barvy. Napsala Veronika Boušová. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Velkolepý projekt včetně přilehlých nemovitostí realizovali jezuité v rámci rekatolizace českých zemí. Docela se přitom zapotili. Základní kámen byl položen 6. září roku 1673, ale zvonice, poslední díl do mozaiky budov uprostřed Malostranského náměstí, se otevírala o sto let později.

Chrám postavili otec, syn a zeť

Kamennou masu rozpohybovala do nadpozemské harmonie trojice věhlasných stavitelů. Otec, syn a zeť. Pokud to zjednodušíme, Kryštof Dientzenhofer postavil chrámovou loď, Kilián Ignác Dientzenhofer centrální prostor uzavřený smělou kupolí a jeho zeť Anselmo Lurago dokončil zmíněnou zvonici neboli strážní hlásku.

V šedesátých letech si v ní Státní bezpečnost vytvořila pozorovatelnu za účelem podávání hlášení o dění v okolí ambasád. Na fresce s názvem Apoteóza sv. Mikuláše je jeden paparazzi dokonce zvěčněn. Jde o zvědavého jezuitského mnicha, který vyrušil malíře při práci.

Další Příběhy z kalendáře budou patřit spisovatelce, která není tak slavná jako Božena Němcová, ale přesto si podle odborníků zaslouží stejnou pozornost.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 17. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související