Mikrobioložka prof. Kateřina Demnerová o mikrobiologické bezpečnosti potravin

9. duben 2015

"Podle údajů Světové zdravotnické organizace jsou patogeny přenášené potravinami nejčastějším původcem infekčních onemocnění, což odráží skutečnost, že mikroorganismy jsou neoddělitelnou součástí životního prostředí."

To říká prof. Kateřina Demnerová z Ústavu biochemie a mikrobiologie Fakulty potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha, která se zabývá patogenními mikroorganismy v potravinách a bude hostem čtvrtečního Studia Leonardo.

Jaké škodlivé mikroorganismy v potravinách najdeme? Na co si při úpravě potravin dávat pozor? Jak nás ohrožuje chemické složení potravin?

Prof. Ing. Kateřina Demnerová, CSc. působí jednak v oblasti životního prostředí, kde studuje aktivitu biologických činitelů, především bakterií a rostlin při odstraňování různých forem znečištění životního prostředí, jednak v oblasti potravinářské mikrobiologie, v níž se koncentruje na vývoj a zavádění metod pro stanovení potravních patogenů a jejich monitoring v potravinářských technologiích a na metody stanovení bezpečnosti uvolňování geneticky modifikovaných organismů do prostředí. Jako vedoucí Ústavu biochemie a mikrobiologie na VŠCHT vybudovala Laboratoř potravinářské mikrobiologie a geneticky modifikovaných mikroorganismů. Během působení na VŠCHT vedla více než dvě stovky diplomových prací a pracovala se čtyřmi desítkami doktorandů.


Spustit audio