Miguel de Cervantes y Saavedra: Jeskyně v Salamance. Komedie o záletné manželce a oklamaném manželovi

3. září 2022

Zachycení trablů plynoucích z milostných trojúhelníků se literatura věnuje odnepaměti. Toto téma bylo aktuální i ve zlatém věku španělského divadla. Slavný renesanční autor, známý především svým románem o donu Quichotovi, napsal i několik drobných hříček, meziher, které si zachovaly svěžest a půvab až do dnešních dnů. Jeskyně v Salamance je právě taková. Jakoby se od dob Cervantesových nic nezměnilo.

Účinkují: Josef Bulík (Pankrác), Daniela Bambasová (jeho žena Leonarda), Jaroslava Červenková (služebná Kristina), Jiří Šesták (kostelník Reponce), Petr Hanus (lazebník Rogue), Ladislav Bambas (potulný student) a Jan Trnka (kmotr Leoniso)
Dramaturgie: Oldřich Knitl
Překlad: Jan Frank Fischer a Olga Fischerová
Zvuk: Pavel Schober
Zvuková spolupráce: Miluše Dolejší
Hudba: Petr Bauer
Režie: Otakar Bílek
Natočeno: v roce 1990

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.