Michal Zelenka o herectví: Nechtěl jsem být slavný, lákalo mě jiskření v očích a souhra na jevišti

6. listopad 2022

Herce Michala Zelenku dobře znají milovníci televize, filmu i divadla. Jako doma je také za rozhlasovým mikrofonem. Věděli jste ale, že jeho velkým tématem jsou Lidice? Jeho tatínek a babička totiž přežili jejich vyhlazení. O tom všem mluvil v pořadu Až na dřeň.

„Ve vysílání pro na Rádiu Junior se snažím držet krok se svými posluchači, abych pro děti nebyl moc starý,“ směje se herec a moderátor Michal Zelenka, kterému v tom prý pomáhají jeho dva synové.

Vysílat pro děti mě moc baví, i když už mám dost nalítáno.

Po herecké řemesle zatoužil už jako dítě. V rodných Lidicích totiž na jevišti kulturního domu hrával v dětských představeních. Důležitým momentem byla o pár let později návštěva Divadla na Vinohradech.

Láska k herecké profesi

„Byl jsem na představení Taková ženská na krku. Tehdy tam hrála plejáda hvězd, které jsem miloval. Já ale nikdy nechtěl být slavný. Věděl jsem, že chci zažívat tu souhru na jevišti a jiskření v očích jako oni.“

Michal Zelenka

Hereckou profesi bych nedokázal úplně opustit, to by mi bylo opravdu líto.

Herecké povolání mu do života přineslo spoustu krásných zážitků, ale také spoustu trápení. „Činoherák pro mě byl velkým zklamáním. Začátky byly krásné, ale pak jsem dostával stále méně a méně rolí a neuměl jsem se s tím srovnat,“ vypráví o období, kdy na tom byl psychicky velmi špatně.

Kluk z Lidic

Velkým tématem Michala Zelenky jsou Lidice, ve kterých vyrostl. „Můj tatínek byl lidickým dítětem. Neustále za ním jezdili novináři z celého světa a on se lidickém odkazu hodně věnoval.“

Sám je také přesvědčen, že příběh Lidic je nutné stále připomínat. „Dobře si pamatuji i na svou babičku, která přežila koncentrační tábor. Téma Lidic jsem ale začal pořádně chápat, až když jsem se sám stal otcem.“

Zahrál si ve filmu Lidice, jaké to pro něj bylo? Jakou poklonu mu složil Bolek Polívka? Ve kterých situacích mu byla seriálová popularita trochu na obtíž? A jaký má sen? Poslechněte si celý rozhovor Až na dřeň.

Související