Michal Sýkora: Nejhorší obavy. Komisařka Výrová opět zasahuje

Bývalá komisařka Marie Výrová tráví dovolenou na Jesenicku. Když dojde k vraždě místního podnikatele a únosu dvou dětí, Velká Sova se zapojí do pátrání. Je souběh těchto dvou nešťastných událostí náhoda, nebo spolu případy souvisí? Varování: Pořad obsahuje vulgarismy.

Čte: Aleš Procházka
Připravila: Marina Feltlová
Režie: Vladimír Rusko
Premiéra: 20. 9. 2021

Bývalá komisařka Marie Výrová, okouzlená jesenickou přírodou, uvažuje o koupi chaty. V době jejího pobytu v Jeseníkách ale probíhá poměrně vyhrocená kampaň před komunálními volbami, během které dojde k jedné vraždě a únosu dětí.

Jakým způsobem v případu figurují místní podnikatel a sukničkář usilující o post starosty, jeho milenka, manželka lázeňského doktora, a druhá milenka, samoživitelka v složité sociální situaci?

Výrová na odpočinku

Rozsáhlá povídka Nejhorší obavy dala název zatím poslední knize Michala Sýkory, ve které se opět můžete potkat s hlavní hrdinkou série Detektivové od Nejsvětější trojice. Ovšem v době, kdy už ukončila kariéru u policie.

Česká asociace autorů detektivní literatury (AIEP) ocenila v roce 2021 Sýkorovy Nejhorší obavy Cenou Jiřího Marka. Cena pojmenovaná po autorovi kultovních Hříšných lidí města pražského se uděluje každý rok nejlepší knize detektivního žánru.

Velká Sova místo vyšetřování teď přednáší na olomoucké univerzitě praktickou kriminologii. Ani v této poklidné fázi života se ale nevyhne střetu se zločinem, což v ní opět probouzí instinkty zkušené kriminalistky.

Povídka, která dala knize jméno

Ve vysílání Českého rozhlasu Dvojka už zazněly první dva příběhy knihy: Před potopou v podání Jana Vondráčka a Životní dílo akademika Plíška v interpretaci Jana Vlasáka. Oba, stejně jako případě Nejhorších obav, v režii Vlado Ruska.

Čtěte také

V prvním povídce se Velká Sova prostřednictvím své studentky dostává k 19 let starému případu nevyjasněné dopravní nehody, která nejspíš nehodou vůbec nebyla. Během pátrání začíná odhalovat nekalé podnikatelské praktiky z 90. let, následkem čehož se ocitá v ohrožení života.

V druhém příběhu se bývalá komisařka podílí na vyšetřování vraždy svého přítele, vysokoškolského pedagoga, který o život přišel za podivných okolností na akademické půdě.

Nejúspěšnější autor detektivek

Michal Sýkora tak přenáší svou hrdinku do prostředí, které jako vysokoškolský pedagog důvěrně zná. Na Palackého univerzitě v Olomouci totiž přednáší dějiny literatury. Sám prý detektivky příliš nečte. Přesto (nebo právě proto) patří k nejúspěšnějším autorům tohoto žánru u nás.

Debutoval v roce 2012 Případem pro exorcistu, prvním dílem série Detektivové od Nejsvětější trojice s komisařkou Marií Výrovou. Zatím napsal čtyři romány s touto ústřední postavou, které se těší velké oblibě. Dočkaly se televizního i rozhlasového zpracování a vyšly i v podobě audioknihy.

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.