Michal Lázňovský: Svět za tunelem

Volné pokračování hry Uličníci z předchozího týdne. Poslouchejte  do soboty 24. listopadu 2018.

Šestnáctiletý Tadeáš má pocit, že mu nikdo nerozumí. Otec je pohlcen honbou po penězích. Matka se pořád jen strachuje. A kamarádka Jolana je příliš ambiciózní na to, aby se bavila s někým, koho trápí postpubertální deprese a neplánuje studovat v Americe. Zdá se, že tu není nikdo, kdo by chápal, že Tadeášovo životním cílem není studium ekonomky a následné lukrativní povolání. Kdo mu pomůže navrátit víru v sebe samého?

Hrají: Viktor Preiss (děda), Matěj Převrátil (Tadeáš, děda Tadeáš v mádí), Jiří Lábus (Bořek Koleje), Dana Batulková (matka), Jan Šťastný (otec), Dana Černá (učitelka), Ingrid Tillmann (Jana), Tomáš Pergl (ajznboňák).
Autor a režie: Michal Lázňovský
Dramaturgie: Lenka Veverková
Zvukový mistr: Radek Veselý
Zvukový design: Jakub Rataj
Asistentka režie: Jana Knappová
Produkční: Eva Vovesná
Natočeno v roce 2017. Premiéra.

V čem je pokračování nové?

Ve volném pokračování hry Uličníci se zase potkáte jak s Tadeášem a jeho dědečkem, tak s jejich hlavními představiteli Viktorem Preissem a Matějem Převrátilem. Ten teď ztvárňuje nelehkou dvojroli: 16letého Tadeáše a dědečka v podobném věku. „Dvojroli jsem mu svěřil hlavně proto, že Tadeáš nachází ve svém dědečkovi zrcadlo, které mu umožňuje uvidět sám sebe. Už to může být pomoc k nezaplacení!“ vysvětluje autor a režisér obou her Michal Lázňovský.

Na rozdíl od Uličníků se Svět za tunelem neodehrává hlavně v minulosti, ale v přítomnosti. Tadeáš už není jen pasivním posluchačem dědečkova vyprávění. Stává se rovnocenným partnerem. I když potřebuje pomoct s rozhodnutím o budoucnosti, je si svým jednáním jistý a chce si za svým snem jít. Děda se teď musí hodně snažit, aby vnuka podpořil a ukázal mu, že i on měl ve stejném věku problémy a nevěděl, co se sebou. „Dospívat je těžké, často bolavé, zraňující... Chtěl jsem aspoň naznačit, co o tom vím já. Ne z pozice pedagoga nebo psychologa. Ale jako někdo, kdo si to taky prožil,“ dodává Lázňovský.

Spustit audio