Pohádky o práci, která šlechtí. Že má řemeslo zlaté dno? Pokud se dělá s láskou a poctivě, tak ano

21. březen 2021

Truhláři, hrnčíři, kováři, pekaři, krejčí, kuchaři i lazebníci – tihle všichni zjistí, že poctivá a pilná práce je vždy lepší než ta zbrklá a ledabylá. 

Čte: Petr Stach
Napsal: Michal Dvořák
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2019

Truhlářská pohádka

Hajaja vás zavede do truhlářské dílny plné pilin, co voní dřevem a klihem a vyrábí se v ní stoly, židle, lavice, skříně, police... V jedné takové truhlářské dílně zrovna seděl truhlář Vincek, když k němu přispěchal komoří zezámku s veledůležitou zakázkou! Vincek má pro Hraběcí Milost opravit postel! Jak si s tímto důležitým úkolem poradí? 

Hrnčířská pohádka

Václav a Zbyšek bydleli kousek od sebe v jednom malém městečku, kde si každý vidí do talíře. Oba dva byli hrnčíři a každý den hnětli, plácali a z kousku hlíny tvarovali hrnky, hrncem džbány, krajáče, mísy... Přesto však byl mezi těmito dvěma konkurenty velký rozdíl. Jaký? Který ze dvou hrnčířů je poctivý a pracovitý a který líný a bez nápadu?

Kovářská pohádka

Kovář Josef se do práce zrovna nehrnul. Mnohem raději lelkoval a vše odkládal, o domácnost a o práci se tudíž musela starat jeho žena Anna. Jednoho dne na Josefa přišla velká slabost. Špatně se mu dýchalo, točila se mu hlava a především mu hrozně bušilo srdce. Na co přišel doktor, když kováře prohlédl? Vrátí se Josef ještě někdy ke svému řemeslu?

Pekařská pohádka

Věděli jste, že dávno před tím, než pekaři pekli všechny možné druhy pečiva a sladkostí, existovali koláčníci, kobližníci, perníkáři, mazanečníci anebo caletníci? Že nevíte, kdo to caletníci jsou? Ti pekli takové slaďoučké placky, kterým se říkalo calty. O jednom takovém caletníkovi, který se jako první naučil připravit všechny druhy pečiva, vám bude vyprávět Hajaja.

Krejčovská pohádka

Tomáš se krejčovskému řemeslu naučil poté, co se ho jako opuštěného dítěte ujal dobrosrdečný starý krejčí, kterému osud nedopřál vlastní děti. Zdálo se ale, že i když Tomášovi fantazie a vtip nechybí, je nesoustředěný a popletený. Skoro vše, na co sáhnul, nějak pokazil. Přesto si ho ale na svůj dvůr vybral bohatý vlašský šlechtic. Jak se to stalo? Čím ho Tomáš tak okouzlil?

Kuchařská pohádka

Kuchař Štěpán vždycky vynikal svou fantazií a nápaditostí. Pokaždé jídlo ozvláštnil překvapivou vůní nebo chutí, napadaly ho nové přílohy nebo zdobení. Do višňové omáčky třeba přidal ždibec lékořice, k plackám například ukuchtil jablečnou kaši namísto škvarků. Jak se bude dařit takovému kuchaři ve vojenské kuchyni? Budou mít pro jeho kulinářské umění vojáci pochopení?

Lazebnická pohádka

Byli už jste někdy v lázních? A víte, že dřív se lidem, kteří se v nich o vás starali, říkalo lazebníci? Jejich práce ale nespočívala jen v tom, že by vám vydrhli záda a umyli vás za ušima! Takový lazebník uměl i holit vousy a stříhat vlasy, obvazovat rány, léčit kožní neduhy, trhat zuby... O dvou lazebnících, Jeronýmovi a jeho pomocníkovi Vojtovi je pohádka. Který z nich dělá svou práci lépe?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.