Michaela Kocába dnes velmi mrzí nezájem Nečasovy vlády o lidská práva

1. listopad 2010

Michael Kocáb byl hostem pondělního (1.11.) Setkání Hosta do domu se Zuzanou Burešovou.

Michael Kocáb byl až do podzimu letošního roku zmocněncem vlády pro lidská práva, dříve byl ministrem ve stejné oblasti. Po odchodu z vládního křesla se věnuje projektu Gypsy Spirit, který před rokem pomáhal založit. Celý podzim ale trávil hlavně na své zahradě. Seká trávu, opravuje dům a "nejraději by jen a jen kopal. Teď jsem si právě vytvořil závislost na své zahradě a nikam se mi nechce," řekl v pondělním rozhovoru.

Pokud má hodnotit své působení ve vládě Jana Fischera tak je M. Kocáb celkově spokojen. Jen si tak trochu posteskl nad budoucností lidských práv v ČR. Obává se totiž, že "jeho" bývalá agenda je na vládě utlumena a dodnes prý nikdo neprojevil zájem ani o předání již rozpracovaných projektů. "Nečasova vláda chce jen a jen šetřit. O nic dalšího nemá moc zájem. Málokdo si dnes ale uvědomuje, že lidská práva jsou to nejdůležitější. Proto jsme vlastně dělali sametovou revoluci. Nešlo o revoluci ekonomickou ale tzv. lidskoprávní. Celý svět v tom jede. U nás to jakoby bylo nedůležité, a to mě mrzí. Také si asi nikdo neuvědomuje, že každá druhá vládní agenda je nějakým způsobem s lidskými právy spojena. Vše souvisí se vším. I terorismus je spojen s lidskými právy. Je bláhovost domnívat se, že se bez této oblasti dá vládnout," řekl M. Kocáb. Své odvolaní pak komentoval slovy: "Nejsem člověk, který by byl plný hořkosti. Na vše rychle zapomenu. Chtěl jsem hlavně pomáhat lidem. Dnes maximálně mávnu rukou a když si toho ostatní neváží, tak jdu dělat něco jiného, tedy muziku. Jistá trpkost ale u mě vyplývá z toho, že tato oblast byla odložena mimo zájem vlády. To je dokladem nekompetentnosti, a to přinejmenším premiéra."

Nedá se nepostřehnout jistá hrdost v hlase, kterou M. Kocáb cítí u projektu Gypsy Spirit. Kořeny má na Slovenku a má zviditelnit projekty a aktivity „zaměřené na podporu úsilí všech, kteří se podílí na zlepšení situace Romů ve své zemi“, píše se na ofic. stránkách www.gypsyspirit.eu. V praxi to pak vypadá tak, že jsou odbornou komisí oceněny (a tak i tzv. zviditelněny) příklady spolupráce rómských a nerómských organizací různých oblastí. V loňském roce se porota musela rozhodovat mezi 114 projekty, letos to je asi 70. "Loni jsme měli problém s tím, že by si cenu zasloužilo mnohem více než jen 5 oceněných. Letošní menší účast si vysvětlujeme nejasnostmi kolem podmínek soutěže. Asi lidé nepochopili, že mohou jeden projekt přihlásit opakovaně," řekl M. Kocáb. Porota vybírá v několika kategoriích u uděluje např. ocenění pro nevládní organizace za realizaci konkrétního projektu zaměřeného na podporu a rozvoj romské menšiny nebo oceňuje společnosti či firmy, které podporují projekty sociální pomoci romské komunity. Zvláštní cenou poroty je pak Čin roku. Dostala ji Dětská jednotka intenzivní a resuscitační péče Fakultní nemocnice v Ostravě za zdravotní péči o malou Natálku, která byla popálena během žhářského útoku na dům jejích rodičů ve Vítkově.
Letošní vyhlašování vítězů proběhne 10. prosince 2010. Český rozhlas 2 – Praha odvysílá záznam z předávání cen v následujících dnech.

01046111.jpeg

M. Kocáb je médii často viněn z tzv. nadržování Rómů. "Já jim rozhodně nenadržuji. Jde mi o to, aby jejich startovací čára byla na stejném místě jako u nás, bílých. Nejde o rasismus naruby, ale o výkon mé (tehdejší) agendy. Jedině my jsme se o národnostní menšiny starali. Bylo to v popisu naší práce. Já jsem zástáce toho, že by nikdo neměl zneužívat pomoc státu, a to ani bílí ani Rómové. Nikomu by se nemělo vyplatit nepracovat. Navíc jsem také často kritizoval různé excesy Rómů. O tom ale už nikdo v novinách nepsal," dodal.

Michael Kocáb

Více se dozvíte v audiozáznamu rozhovoru se Zuzanou Burešovou ...

Michael Kocáb
Vzdělání:
1973 - maturoval na Gymnáziu v Mladé Boleslavi
1979 - absolvoval Konzervatoř v Praze obor skladba (prof.Ilja Hurník) a varhany (prof.Jiří Ropek)
Zaměstnání
1977 - založil skupinu Pražský Výběr
začátek 1989 - natáčení filmu „Pražákům, těm je tu hej“
jaro 1989 - zakládá iniciativu „Most“ s Michalem Horáčkem
od 17.11.1989 - stává se zakládajícím členem OF
- členem krizového štábu koordinačního centra OF
- iniciuje s M. Horáčkem kroky k ukončení okupace Československa sovětskou armádou
- navrhuje Václava Havla na funkci prezidenta republiky
prosinec 1989 - poslanec a Federálního Shromáždění ČR a člen meziparlamentní komise EU (zahraniční výbor)
- iniciuje vznik komise FSČR pro odsun sovětské armády
1990 - zvolen opět poslancem FSČR
- předsedou obnovené komise pro odsun SA z Československa
- člen parlamentní komise, která prověřuje generály Čs.armády
- člen parlamentní komise pro kontrolu BIS
1991 - členem „mise dobré vůle“ do Iráku k propuštění česko-slovenských „lidských štítů“ před „konfliktem v zálivu“
- odchází z FSČR
1992 - sbírá s P. Tigridem podpisy na podporu referenda k rozdělení ČSFR (cca 2 250 000 podpisů)
1995-1997 - organizuje rozsáhlou akci na záchranu DIK IF Trend, zakládá Nadaci M.Kocába na podporu literatury
2001 - Nadace M.Kocába podporuje od svého založení Literární noviny
1993-2003 - externí poradce prezidenta V. Havla
- organizuje a moderuje více než 80 „Amálií“ (schůzky prezidenta republiky se zástupci politického a veřejného života)
2003-2008 - pokračuje spolupráce s V.Havlem organizuje další Amálie
- přispívá Nadací VIZE na obnovu kostela sv. Anny
- spoluorganizuje Havlovy sedmdesátiny
- uvádí otevření Expozice knihovny V. Havla
2003-2005 - plně obnovuje hudební činnost
- další comeback Pražského Výběru v klasické sestavě
2006-2008 - rekonstrukce kapely na Pražský Výběr II
2008 - kandidoval za Stranu zelených do senátu (cca 15% - 3. místo)
2009 - navržen Stranou zelených na ministra vlády ČR
zdroj: Vláda ČR

Čestný host Michael Kocáb






Pokud jste nestihli naše vysílání minulého týdne, stačí si přečíst článek Pavly Kopřivové Olga Špátová: "Co vidím kamerou, říkám divákovi o světu"

Olga Špátová









autor: lup
Spustit audio