Michael Wellner Pospíšil: Moje emigrace? Manželství naoko, které trvalo 32 let

22. prosinec 2019

Do školy spolu Halina Pawlowská a Michael Wellner Pospíšil chodili hned dvakrát – nejprve na základní školu a pak na FAMU. Pak je ovšem na řadu let rozdělila železná opona.

„V té době se mi v této zemi nechtělo vůbec žít, a tak jsem si zorganizoval takzvanou svatbu na oko s jednou Francouzkou,“ vypráví Michael Wellner Pospíšil příběh své emigrace. „Souhlasila s tím ona i její rodina.“

„A tak jsme podnikli veškeré přípravy. Vyplnili nejrůznější formuláře a žádosti. Pak přiletěla a řekla mi, že si to rozmyslela. Nakonec jsem se oženil s její starší sestrou. Zpočátku naoko. Nakonec jsme ale spolu strávili 32 let života. Až do její smrti.“

Ústřice a vánoční poleno

Ve Francii mu učarovala především Paříž. Natočil tam spoustu filmů, napsal řadu textů a pořídil mnoho fotografií. A kromě jiného propadl také francouzské gastronomii.

„Naučil jsem se tam třeba milovat ústřice, které jsou klasickou pochoutkou vánočního stolu. Pak se jí také fois gras a quiche de noel – vánoční poleno,“ představuje tradice francouzské vánoční kuchyně.

Jak se mu po emigraci podařilo dostat zpátky k filmařině? Co si představit pod pojmem kulturní diplomacie? A co Michaela Wellnera Pospíšila váže k Bulharsku?

Speciál Haliny Pawlowské Pokračování za chvilku: Co Čech, to Němcová poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každý den po 12:00 anebo v repríze po 20:00. Každý díl najdete ještě týden po odvysílání na stránce pořadu zdarma. Díly nejsou ke stažení.

autoři: Halina Pawlowská , and
Spustit audio