Mezzosopranistka Andrea Kalivodová: "Nikoho nekopíruji. Vždycky jsem to já!"

24. leden 2015

Už jako studentka začala spolupracovat s předními tuzemskými operními soubory. V roce 2002 debutovala na prknech ostravského Národního divadla v roli Končakovny. Přední česká mezzosopranistka Andrea Kalivodová je sólistkou Národního divadla v Praze. Koncertuje po celé Evropě, Americe i Japonsku. Jaká byla její cesta k opeře a zpěvu? Jaké byly začátky, jaký je svět velké opery, jak vnímá muzikál a kulturu vůbec? O čem sní a jak se jí změnil žebříček hodnot po prodělané nemoci?

To vše se dozvíte v pořadu Lady Klokočníkové Návštěva.

Andrea Kalivodová prý nemá pěvecké vzory. "Kopírování vede na špatnou cestu. Určitě ale mám spoustu příkladů. Myslím, že člověk by měl být především sám sebou. Ve zpěvu to také platí. Vždycky jsem a budu Andrea Kalivodová."

Carmen

Publikum okouzlila postavou Carmen ve stejnojmenné opeře George Bizeta. "Byl to můj sen zpívat na prknech Národního divadla v Praze . Velmi si toho vážím a je to moje splněná meta. Cítím tam spoustu síly a energie. Jsem patriot a nenechám si na Národní divadlo sáhnout. Jako malou by mě ani ve snu nenapadlo, že jednou budu na jeho jevišti stát. Naštěstí to napadlo maminku, která stojí za celou mojí kariérou. Je to člověk, díky němuž jsem to dokázala."

Andrea Kalivodová

Hledejme sami sebe

Andrea Kalivodová netuší, po kom zdědila pěvecký talent. "Nikdo z rodiny nebyl na zpěv. Pocházím z Brna a rodinu vede právě maminka, která je diplomovanou psycholožkou. Spolu s tatínkem se nám snažili dát to nejlepší. Sestra je podnikatelkou. Jsme každá trochu jiná a myslím, že je v pořádku, že jdeme svou cestou. Je dobré, když si člověk svou životní cestu najde sám, protože tím nalezne také sám sebe."

Doma jsem to zase já

Operní zpěv je těžké povolání, a pokud se chcete udržet na špičce, musíte pořád pracovat, říká Andrea Kalivodová. "Je to náročné dostat roli pod kůži a dokonce chodím na kurzy, kde se učím z role vystoupit a stát se opět Andreou Kalivodovou. Dříve jsem to moc prožívala a na jevišti mě skoro museli křísit. Trvalo mi dva dny, než jsem se dokázala z role oklepat. Operní herectví je ovšem velmi důležité, protože jinak se zpěvák nemá šanci uplatnit."

Více se dozvíte, pokud si v sobotu 24. ledna 2015 po 18 hodině poslechnete pořad Návštěva s moderátorkou Ladou Klokočníkovou a mezzosopranistkou Andreou Kalivodovou.

Příjemný poslech!

autor: KLO
Spustit audio