Mezinárodní přebory ve lhaní

Když se před týdnem mezinárodní flotila s humanitární pomocí pro Palestince teprve blížila k pásmu Gazy, nikdo nečekal, že celá událost skončí krvavým masakrem a skandálem, který bude řešit i Rada bezpečnosti

Dalo by se to nazvat mezinárodní přebory ve lhaní a pokrytectví. Tak třeba aktivisté plující do Gazy – nejdříve dlouho tvrdili, že se jen pasivně bránili. Izraelská arabská poslankyně Hanín Zoabíová po propuštění ze zajetí dokonce tvrdila, že nikdo z aktivistů nevzal do ruky ani klacek. Na její tiskové konferenci v Nazaretu bylo slyšet stěží potlačovaný smích. Izraelská armáda totiž mezitím zveřejnila videozáznamy, kde hned několik Turků tyčemi mlátí izraelské vojáky.

Myslím tedy, že paní Zoabíová má v závodech ve lhaní velkou šanci na celkové vítězství. Nebude to ale mít jednoduché, konkurence je silná. Neochvějní zastánci Izraele v zahraničí tvrdí, že v Gaze není žádný nedostatek a není tam prý potřeba žádnou pomoc vozit.. Možná ale vlastně nelžou, jen nevědí, o čem mluví. Zpravidla totiž v Gaze nikdy nebyli a jen bez uzardění opakují oficiální proklamace židovského státu.

Samotný Izrael šance na Pyrrhovo vítězství také neztrácí. Jeho politici prohlašovali třeba to, že na palubě mezinárodní flotily byly zásilky zbraní pro palestinské teroristy. Za celý týden o tom však nepředložili žádné důkazy. Pokud tak neudělají, bude se možná paní Zoabíová muset bát o svůj náskok! Kdo zvítězí, je tedy těžké předvídat – závody ve lhaní totiž ještě neskončily!

I po vyhlášení výsledků zůstane ve vzduchu hodně zajímavých otázek. Tak třeba – co kdyby Izraelci flotilu civilistů s cementem, léky a hračkami do Gazy pustili, a po ní opravdu následovaly zbrojní dodávky, jak varuje jeruzalémská vláda? Uvědomili si míroví aktivisté takové riziko?

Anebo, jak se ptal arabský tisk, co kdyby podobně krvavě zaútočil na své kritiky a aktivisty v mezinárodních vodách Írán? Také by někteří evropští politici označovali jízdu protiíránských aktivistů za „provokaci“? Vždyť Teherán by svůj útok také jistě označoval za „sebeobranu“, tak jako to dělá Izrael.

Ale závody jsou prostě závody. A k těm odjakživa patřili i takoví rozhodčí, kteří mají předem svého favorita, anebo se prostě dají koupit!

Břetislav Tureček, Český rozhlas, Jeruzalém

Spustit audio