Mezinárodní den gumových medvídků: Želatinové bonbony, které vznikly z dětské radosti

Stačil pytel cukru, kamna, kotlík a váleček. A jedna dětská vzpomínka a chuť pustit se do práce. Vznikl fenomén, který má dokonce svůj vlastní mezinárodní den. 

Otcem gumového medvídka Haribo je německý cukrář Hans Riegel. Narodil se v roce 1893 ve Friesdorfu u Bonnu. Před první světovou válkou pracoval v několika potravinářských firmách a po ní se stal podílníkem firmy Heinen. Ale nebylo to ono. Chtěl se osamostatnit.

Stačí pytel cukru a váleček

Koupil dům a v prádelně ve dvoře si zařídil první výrobnu. Počáteční kapitál neměl valný: pytel cukru, mramorová deska, stolička, kamna, měděný kotlík a váleček. Na založení firmy to ale stačilo a 13. prosince 1920 nechává zapsat značku Hans Riegel Bonn – HaRiBo.

Želé

Rok na to se žení a mladá paní Gertrude se stává první spolupracovnicí firmy. Spolu vařili želatinové bonbony v ohromných hrncích a pak je na kolech rozváželi do okolí. Ještě vymyslet originální tvar, který by každému uvízl v paměti.

Medvídci šli na dračku

Hans si vzpomněl, jak měl v dětství rád jarmarky, kde tančili cvičení medvědi. A geniální nápad byl na světě. Medvídci šli na dračku. Dva kusy v Německu postiženém inflací stály u kiosku jeden fenyk. Riegel byl prostě zručný obchodník.

Poslechněte si celý příběh v audiozáznamu.

autoři: Jitka Škápíková , Magdalena Šorelová
Spustit audio

Související