Mezinárodní den coververzí, spojení veršů básníka Adolfa Heyduka s pop music a také únorové songy

5. únor 2023

Je to zánovní a trochu zvláštní, ale vlastně pěkný svátek. Na 5. února připadá Mezinárodní den coververzí, tedy předělávek a reinterpretací originálních songů. Zrodil se před dvěma roky v Čechách jako myšlenka Jany Kománkové, někdejší zástupkyně časopisu Rock & Pop, šéfredaktorky portálu Protisedi.cz, hudební publicistky a DJky.

Vybrala 5. únor, protože toho dne v roce 1996 vyšlo album Murder Ballads od Nicka Cavea, kde je vedle jiných songů úchvatná předělávka písně Boba Dylana Death is Not the End.

Mimo Nicka Cavea v ní účinkují Anita Lane, Shane MacGowan, PJ Harvey a Kylie Minogue a podle Jany Kománkové je skvělým symbolem toho, že „coververze mohou spojovat a přemosťovat styly i žánry“. Death is Not the End, Smrt není konec, si s australským zpěvákem Nickem Cavem a přáteli zahrajeme.

U příležitosti Mezinárodního dne coververzí přidám jednu zdařilou českou. Jaromír Löffler, člen důležitých kapel Bluesmen a Flamingo, žijící po roce 1968 ve Švýcarsku, na konci 60. let přezpívával hity černého amerického soulu, z většiny výborně otextované Vladimírem Čortem, jehož nedožité osmdesátiny připadly na 28. leden.

Jednou z těch písniček s Čortovým textem a zpěvem Jaromíra Löfflera doprovázeného Ostravským rozhlasovým orchestrem byla Ve jménu vzpomínek, v originále I Got Everything I Need, spojená hlavně se soulovou dvojicí Sam and Dave.

Kromě toho hudební pořad Světla ramp zahrnuje hrstičku únorových písniček i s jihočeským písničkářem a mediálním podnikatelem Karlem Peterkou, malý nekrolog Top Tophama, zakladatele a prvního sólového kytaristy legendární britské kapely 60. let Yardbirds, a také souvislost velkého českého básníka Adolfa Heyduka, žijícího dlouhá léta v Písku, s českou populární hudbou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související