Mezi rostliny vhodné na zastíněnou terasu patří javor, habr, cesmína, mahonie, tis nebo cypřišek

14. květen 2021

Máte místo zahrady jen terasu a chcete si tu udělat příjemné místo k odpočinku? Pak se vám hodí tipy na rostliny, které jsou vhodné pro pěstování v nádobách.

Vyjmenoval je zahradník Pavel Chlouba v pořadu Zelené světy.

Rostliny pro polostín

Zvolit můžete opadavé listnáče – javor polní, habr včetně odrůd, brslen křídlatý, rešetlák nebo asijské javory.

„Další možností jsou listnáče stálezelené, například cesmína, mahonie, buxus, brsleny japonský a fortuneův, pierisy, tlustonitník, do teplejších oblastí aukuba,“ uvádí Pavel Chlouba.

Z jehličnanů jsou vhodné všechny tisy, jedle – zejména odrůdy s tmavými jehlicemi, zakrslé a středně vzrostlé smrky a cypřišek tupolistý.

„Z trvalek doporučuji pomněnkovec, škornice, bohyšky, kapradí a mechy. Z kvetoucích rostlin jsou vhodné spíše letničky, balzamínky, begónie,“ dodává Pavel Chlouba.

Rostliny pro slunné terasy

Pokud chcete opadavé listnáče, dobře poslouží javor polní, nízké okrasné jablůňky, nízké jilmy, nízké hortenzie latnaté, nízké komule nebo ruj vlasatá.

„Z jehličnanů jsou vhodné borovice, zejména odrůdy kleče a borovice lesní, z trvalek rozchodníky, šalvěje, tymián, mateřídouška,“ dodává Pavel Chlouba.

Podrobnosti o rostlinách vhodných na terasy přináší pořad Zelené světy. Dále se dozvíte, jak funguje dešťová zahrada nebo zahrada bez rytí.

Spustit audio

Související