Mezi chráněné oblasti nepřibude Labe u Hřenska ani Louky u Přelouče. Česku hrozí sankce od EK

29. únor 2016

Na seznam evropských chráněných území nepřibude údolí Labe u Hřenska ani Louky u Přelouče. Rozhodla o tom dnes vláda, která počítá s hospodářským využitím řeky. Celoroční splavnost Labe má na jeho dolním toku zajistit jez, u Přelouče pak plavební kanál. Česku ale kvůli tomu hrozí sankce od Evropské komise.

„Vnímáme Labe jako důležitou alternativu dopravy v této oblasti. Už v minulých letech a desetiletích byly vynaloženy podstatné veřejné prostředky, které směřují k tomu, aby se zlepšila splavnost Labe na českém území,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Vláda pověřila ministra životního prostředí Richarda Brabce z hnutí ANO, aby postoj České republiky Evropské komisi vysvětlil.

Komise rozhodla o zahájení řízení s ČR pro porušení evropského práva. Brusel totiž už několik let požaduje, aby Česko připsalo nejen lokality údolí Labe u Hřenska a Louky u Přelouče na seznam evropsky chráněných oblastí Natura 2000.

Evropsky významné lokality tvoří síť chráněných území, kde žijí ohrožené druhy živočichů nebo rostlin.

„Sankce za den je 10 tisíc euro, paušální sankce jednorázová dva miliony euro a potom nemožnost čerpání evropských dotací,“ popsal už dříve náměstek ministra životního prostředí Vladimír Dolejský.

autoři: vma , ako
Spustit audio