Meteor o nočních můrách matematiky, přitažlivém jedu a triku s Měsícem

13. květen 2023

Poslechněte si:

  • 01:20 Noční můry matematiky
  • 09:26 Dá se použít jed jako feromon?
  • 16:32 Kdo vymyslel suchý zip?
  • 22:03 Jak fungují plenky?
  • 30:30 Lze spatřit víc než půlku Měsíce?
  • 41:47 Jak drahá je voda zdarma?

Hovoří matematik Petr Klán, chemik Jan Havlík nebo astronom Pavel Gabzdyl. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Zbyňka Hrkala O lidech a vodě čte Jiří Schwarz.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

Noční můry matematiky

Zlé sny nejsou nikdy dobré, i kdyby byly jen symbolem obav. Matematik Petr Klán v Meteoru popsal, jak vypadají noční můry matematiky. Může se tato tisíciletími prověřená věda něčeho obávat? Stojí na základních kamenech, tzv. axiomech. Pokud by byl některý z nich chybný, zhroutila by se matematika jako domeček z karet. V historii se matematici báli, že už k tomu dochází.

Dá se použít jed jako feromon?

Čtverzubci jsou neuvěřitelně roztomilé ryby

Čtverzubec je velmi záludná mořská ryba. Nepoučený kuchař by vám z ní mohl připravit pokrm, který vás zcela jistě zabije. Vnitřní orgány a kůže ryby totiž obsahují prudký jed. Příprava masa musí probíhat pod přísnou kontrolou. Vědci hledali důvody, proč čtverzubec jedem disponuje, a domnívali se, že by mohl působit jako feromon. Opravdu může jed přitahovat opačné pohlaví? Biolog prof. Jaroslav Petr vysvětlil, že je to celé patrně jinak.

Kdo vymyslel suchý zip?

Jednoho dne roku 1941 si švýcarský elektroinženýr Georges de Mestral vyrazil se psem a puškou do lesa. Přitom se na jeho oblečení i na srst psa přichytilo množství chlupatých kvítků lopuchu, které šly jenom velmi ztuha sundat. Po návratu domů ho napadlo prohlédnout si je pod mikroskopem. A nestačil se divit. Jejich výčnělky byly plné malých háčků, které se snadno zachytávaly do nití tkanin nebo chlupů kožešiny. V hlavě mladého technika začal klíčit nápad. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Jak fungují plenky?

Látkové pleny opět přichází do módy (ilustrační foto)

Moderní dětské pleny jsou skvělým pomocníkem rodičů a zajišťují pohodlí dětem od samého narození. Dokáží vsáknout velké množství kapaliny a přitom zůstat na omak suché. Chemik Jan Havlík popsal, že v plenách je speciální chemická látka, která byla původně vyvinuta pro zemědělské účely, aby zadržovala vodu v půdě. Její princip spočívá v kombinaci elektrických sil a mechanickém zabránění odtečení vody. Ostatně, můžete si sami doma udělat malý pokus.

Lze spatřit víc než půlku Měsíce?

Na první pohled to zní jako úplný nesmysl. Měsíc má tvar koule a ať se na kouli díváme z jakéhokoli směru, vždy vidíme jen polovinu. Díky gravitačnímu působení k nám Měsíc natáčí stále jednu polokouli. Přesto astronomové už dávno před érou kosmonautiky věděli alespoň částečně, jak vypadá ta odvrácená. I ze Země lze spatřit 9 % jejího povrchu. Jak je to možné? Měsíc se na obloze kýve a postupně naklání. Čím je to způsobeno?

Jak drahá je voda zdarma?

Vodovodní kohoutek

Letos se objevují první odhady, že Indie překonala Čínu v počtu obyvatel. Skoro 1,5 miliardy obyvatel je veliké číslo. Vždy, když dojde k prudkému nárůstu populace, přináší to na jedné straně ekonomický potenciál, na druhé straně řadu problémů. Indie má problémy s vodou. V čem konkrétně spočívá problém regionu? I o tom píše hydrogeolog Zbyněk Hrkal ve své knize O lidech a vodě, ze které si čteme v repríze.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související