Meteor o nejbělejší bílé, kojících mravencích a lidských feromonech

4. únor 2023

Poslechněte si:

  • 01:20 První defibrilátor
  • 08:14 Nejbělejší bílá barva
  • 18:42 Únor v zrcadle pranostik
  • 30:16 Kojí mravenci své larvy?
  • 42:03 Existují lidské feromony?

Hovoří chemik Jan Havlík nebo biolog Jaroslav Petr. Rubriku Stalo se tento den připravil Ing. František Houdek. Z knihy Miroslava Raaba Lidé kolem stolu čte Martina Preissová.

Všechny díly Meteoru najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas.

První defibrilátor

Budou to skoro přesně tři roky, kdy se v severoamerické NHL odehrál děsivý moment. Obránce St. Louis Jay Bouwmeester seděl na střídačce, sáhl po láhvi s vodou a sesunul se k zemi. Přestal se hýbat. Spoluhráči začali volat o pomoc a gestikulovat. V NHL naštěstí platí, že na každém utkání musí být k dispozici defibrilátor. Hokejistu zachránil. Bouwmeester byl po kolapsu okamžitě transportován do nemocnice, kde mu lékaři po řadě testů voperovali do hrudníku malý defibrilátor, který hlídá jeho srdeční rytmus dodnes. S kariérou musel skončit, ale žije. Kdo jako první sestrojil tento užitečný vynález? To jsme si připomněli v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Nejbělejší bílá barva

Otevřete si doma šatní skříň a vyndejte všechna bílá trička. Rozložte je vedle sebe a zjistíte, že některá jsou bělejší než jiná. Platí, že není bílá, jako bílá. Vědci teď vymysleli bílou barvu, která překonává všechny jiné. Odráží přes 98 % dopadajícího záření a je založena na síranu barnatém. Pokud by se tímto materiálem natřela střecha domu, dokázal by ochladit povrch i o 5 stupňů Celsia. Najde uplatnění v praxi? O tom hovořil dr. Jan Havlík z VŠCHT v Praze.

Únor v zrcadle pranostik

Zima, zimní nálada (ilustrační foto)

Na pranostiky se dnes možná díváme spíše s lehkým úsměvem, protože víme, že nevycházejí na 100 %. Jenomže před staletími hrály pranostiky významnou roli. V době, kdy počasí věda nedokázala předvídat, byly významnou pomůckou třeba k tomu, aby rolníci zaseli ve správný čas. Naši předkové si všimli, že během roku se pravidelně opakují období, kdy je počasí podobné. Doc. Zdeněk Vašků velmi podrobně analyzoval deset tisíc pranostik. V aktuálním Meteoru jsme si představili ty nejzajímavější pranostiky měsíce února.

Kojí mravenci své larvy?

Zní to neuvěřitelně. Kojení je přeci doménou savců! Jenže už před čtyřmi lety našli vědci pavouka, který se i s potomky zavře do dutiny a krmí je výhradně látkou, kterou produkuje jeho tělo. Teď byli objeveni mravenci, kteří nosí svým larvám pít látku, která vzniká ze zakuklených mravenců. O zajímavém výzkumu hovořil biolog prof. Jaroslav Petr.

Existují lidské feromony?

Mezilidská chemie

Čím to, že nás někteří muži či ženy přitahují více? Přitahovali by nás, i kdybychom zavřeli oči? Je to vůní? Nebo ještě něčím dalším? Víme, že některá zvířata vylučují feromony – látky, jejichž úkolem je právě přilákání partnera. Mají feromony i lidé? I o tom píše prof. Miroslav Raab, který působí v Ústavu makromolekulární chemie Akademie věd. V nakladatelství Academia mu vyšla kniha Lidé kolem stolu aneb úvod do mezilidské chemie. Jde o knihu netradiční, je směsí životních zážitků, umění, historie a chemie. V Meteoru z ní čte Martina Preissová.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.