Meteor o ledových mužích, superčervech a čipech v mozku

2. květen 2020

Poslechněte si:

  • 01:15 Patří ledoví muži stále do kalendáře?
  • 10:02 Nejrozšířenější český eponym
  • 15:15 Superčervi, kteří se živí polystyrénem
  • 23:59 Jsou egyptské pyramidy z betonu?
  • 35:57 Budeme mít v mozku čipy?

Patří ledoví muži stále do kalendáře?

Patří ledoví muži stále do kalendáře?

Pankrác, Servác, Bonifác. Dnes v podstatě nepoužívaná jména. To první nosí v ČR 7 mužů, druhé 5 a třetí 65. Přesto tato křestní jména znají všichni. Jde o tzv. „ledové muže“ nebo také „tři zmrzlé“.

V kalendáři se objevují od 12. do 14. května a mají být varováním před příchodem velmi chladných dnů v období, kdy je jaro v plném proudu. Platí tato tradiční pranostika našich předků i v dnešní době? A co avizované ochlazení vyvolává? Na to odpovídal Martin Novák z ČHMÚ v Ústí nad Labem.

Nejrozšířenější český eponym

Logo

Eponym je podle slovníku cizích slov „osoba, podle níž je pojmenována rodina, místo, věc apod.“ Třeba Halleyova kometa... Kteří čeští eponymové jsou ve světě vědy nejfrekventovanější?

Purkyňovy buňky nebo Purkyňova vlákna v anatomii? Ne, vítězem by se nejspíš stal dnes zcela zapomenutý Georg Joseph Kamel. O koho šlo a čím si to zasloužil, připomíná v rubrice Stalo se tento den Ing. František Houdek.

Superčervi, kteří se živí polystyrénem

Představte si, že před vámi leží hromada polystyrenu. Vy na ni nasypete červy a po nějaké době je polystyren pryč. Polystyren je jak známo velmi špatně rozložitelný plast, která nám významně zatěžuje životní prostředí.

Logo

Vědci teď zjistili, že larvy brouků potemníků brazilských (přezdívá se jim superčervi) se mohou živit pouze polystyrenem a prosperují stejně jako na své obvyklé dietě. Pomáhají jim v tom symbiotické bakterie. Jak přesně to červi dělají, že dokáží rozložit polystyren na přírodní látky? To popsal biolog prof. Jaroslav Petr.

Jsou egyptské pyramidy z betonu?

Pyramidy v Gíze

Bez bagrů, jeřábů a technologických vymožeností dokázali staří Egypťané vystavět úctyhodné obrovské pyramidy. Z dnešního pohledu fascinující výkon. Neustále se objevují nové hypotézy, jak to mohli dokázat.

Jedna z nich předpokládá, že stavebním materiálem nebyl přírodní kámen, ale beton odlévaný přímo na místě stavby. Jde o bláznivou teorii nebo by mohla mít reálný základ? O pyramidách hovořil prof. Antonín Přichystal z Masarykovy univerzity v Brně.

Budeme mít v mozku čipy?

Telepatie a čip v mozku

Vědeckému týmu působícímu v Berlíně se podařilo řídit auto pouze pomocí mozkových signálů. Americká armáda dokonce pověřila renomované vědecké instituce výzkumem „syntetické telepatie“, při níž se už myšlenky nebudou muset vůbec vyslovovat, nýbrž budou rozpoznány EEG skenerem a přenášeny přímo k příjemci.

To nejsou divoké představy sci-fi, ale realita dneška. Budeme mít v mozku čipy? Tím se zabývá kapitola z knihy Mozek – zázrak na 5, kterou vydalo nakladatelství Petrklíč. Autorem knihy je Milan Bauman, text čte Jiří Plachý a komentuje prof. František Vyskočil z Fyziologického ústavu AV.

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Související

  • Existuje telepatie?

    Na někoho myslíte a on vám v tu chvíli zatelefonuje – typický případ telepatie, řeknete si. Existuje ale vůbec něco takového? Co na to věda?

  • Potřebují meteorologové pranostiky?

    K předpovědím počasí se dnes využívají sofistikované metody. Lidové pranostiky se už neberou vážně. Přesto jsou cenné. Vycházejí z dlouhodobého pozorování.

  • Utajované čínské pyramidy

    V Číně se nacházejí pyramidy. Jsou jich stovky a některé svými rozměry předčí ty egyptské. Na rozdíl od nich ale nejsou tolik probádané, stále si uchovávají svá tajemství.