Meteor o fotografování Slunce, suchu a inzulinu od plžů

18. červenec 2020

Poslechněte si:

  • 01:38 První fotografie sluneční protuberance
  • 06:35 Zmizelo sucho? A máme divné léto?
  • 16:04 Mohou žít ryby v kašně?
  • 22:58 Budou mít diabetici nový inzulin od plžů?

První fotografie sluneční protuberance

Logo

20 let po svém vzniku dostalo fotografování první výzkumný úkol v astronomii: Objasnit podstatu slunečních protuberancí. Ty byly známy od počátku 18. století, ale badatelé se nemohli shodnout – jelikož jsou viditelné pouze při slunečním zatmění, pocházejí z Měsíce, nebo ze Slunce?

Našli se i tací, podle kterých jde jen o optický klam. A těch několik pokusů vyfotit je při zatmění bylo nedokonalých, neprůkazných. Dokud nepřišel 18. červenec 1860. Připomněli jsme si to v rubrice Stalo se tento den, kterou připravuje Ing. František Houdek.

Zmizelo sucho? A máme divné léto?

Bouřka

Letošní rok je jako na houpačce. Na jaře jsme slyšeli, že sucho sužující republiku už několik let trvá a prohlubuje se. Pak přišly červnové lijáky a povodně. Následoval poměrně chladný a občas deštiví začátek prázdniny a lidé volají po pořádném létu.

Všechny tyto zprávy svědčí především o krátké paměti a poněkud přehnaným tvrzením z médií. Jak je to doopravdy? Zmizelo sucho? A máme divné léto? Na to odpovídal Martin Novák z ČHMÚ v Ústí nad Labem.

Mohou žít ryby v kašně?

Úhoř v kašně

Kašnu má na svém náměstí mnoho měst dodnes. Kdysi lidem opravdu sloužila. K tomuto zdroji vody si chodili se kbelíky či džbány. V dnešní době bychom jim to neradili, pokud si nechtějí domů donést sbírku odpadků a mincí.

Bývaly doby, kdy v kašně mohly žít i ryby. Ne jako zdroj potravy, ale jako zdroj potěchy. Moc zajímavý případ úhoře v knize Knižního klubu Supi v hotelu Continental představil ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Budou mít diabetici nový inzulin od plžů?

Logo

Jmenuje se homolice mapová a je to pozoruhodný živočich. Tento plž je veliký jen asi 10 cm a pohybuje se nesmírně pomalu. Přesto dokáže ulovit mrštnou mořskou rybu. Do svého okolí vypouští zvláštní chemickou látku, kvůli které ryba ochrne a stává se snadnou kořistí.

Vědci látku zkoumali a zjistili, že jde o inzulin. Tento působí velmi rychle. Rybu zbaví cukru, a tudíž energie potřebné k pohybu. Dokáží vědci pozměnit inzulin tak, aby byl použitelný i pro diabetiky? Odpověď jsme hledali s biologem prof. Jaroslavem Petrem.

Sherlock Holmes a ovčí sýr

Meteor vám o letních prázdninách přináší unikátní průřez detektivek napsaných v 70. a 80. letech přímo pro Meteor. Se Svatoplukem Benešem v roli fenomenálního detektiva. Spisovatel Rudolf Čechura přidal legendárnímu detektivovi nadhled i humor.

Účinkují: Svatopluk Beneš, Jiří Adamíra, Jiří Lír, Růžena Rudnická.
Napsal: Rudolf Čechura
Hudba: Petr Skoumal
Režie: Karel Weinlich
Premiéra: 4. 12. 1982

Poslouchejte jen do soboty 25. července 2020

autor: Petr Sobotka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.