Město Hodonín odložilo nemocnici termín splacení dluhu

25. prosinec 2006

Město Hodonín tamní nemocnici znovu posečká se zaplacením milionové půjčky. Rozhodli o tom hodonínští zastupitelé. Není přitom vyloučeno, že radnice nebude chtít půjčené peníze vrátit vůbec.

Dotyčný milion si hodonínská Nemocnice Tomáše Garrigua Masaryka půjčila už v říjnu roku 2003 s tím, že částku vrátí do čtrnácti měsíců. Tento původní termín splatnosti už ale hodonínští zastupitelé blahosklonně několikrát odložili. Je pravda, že milion korun je pouze zlomkem objemu peněz, s jakými hodonínská nemocnice hospodaří, i tak je ale údajně částka nezanedbatelná.

Další odklad splátky tak potěšil i náměstkyni ředitele nemocnice Jitku Moravovou. "My jsme velmi rádi, že vlastně byla schválena, nebo byl schválen odklad té půjčky milionové. Samozřejmě, že bychom byli radši, kdyby se změnil buď v provozní dotaci, nebo v nějakou investiční akci, ale podle slov pana starosty snad na tom bude v tomto roce rada města a zastupitelstvo pracovat. Samozřejmě, že i ten milion korun je pro nás zásah do hospodaření, kdybychom ho měli vrátit. A zbrzdilo by to některé naše investiční záměry," uvádí Jitka Moravová.

A starosta Hodonína Lubor Šimeček potvrzuje, že město skutečně dluh nemocnici de facto promine a peníze nebude chtít už nikdy zpátky. Radní to dokonce chtěli udělat už letos, ale protože je tak trochu tlačil čas, definitivní řešení odložili. A zatím pouze formálně znovu posunuli datum případné splátky dluhu. "V závěru roku nebyl dostatečný prostor pro to, abychom tuto věc dořešili a dotáhli do konce. Máme představu, jak s touto půjčkou naložíme, pravděpodobně se změní v dar, samozřejmě o tom musí rozhodnout zastupitelstvo. Máme s nemocnicí ještě další věci, které nejsou vyřešeny a které se musí řešit v průběhu příštího roku," dodává starosta Hodonína Lubor Šimeček.

autor: hon
Spustit audio