Měsíc knihy a čtenářů v písničkách

14. březen 2021

Světla ramp s jihočeskými Minnesengry, Evou Pilarovou, Elvisem Costellem, ale také se dvěma zapomenutými českými zpěvačkami.

Dříve březen provázela kampaňovitá akce měsíc knihy, kterou v posledních letech nahradil měsíc čtenářů, což je samozřejmě bohulibá myšlenka, jejímž základem je snaha o zvýšení upadajícího zájmu o četbu a literaturu především u dětí i mladé a střední generace. A maličkým příspěvkem do této aktivity Svazu knihovníků a informačních pracovníků může být též následující půlhodinka složená z písniček, jejichž slovesná složka s knihami tematicky víceméně podstatně souvisí.

Vlaďka Prachařová

Zároveň – s nadsázkou napsáno -  s knihou v ruce přiblížíme posluchačům dvě české zpěvačky, na které se víceméně zapomnělo. A nezaslouženě.

Tou první je brněnská rodačka Vlaďka Prachařová. Měla téměř všechno, co by úspěšná zpěvačka měla mít: velmi dobrý hlas, frázování a intonování, byla velmi hezká, příjemně působila na publikum a také měla vskutku dobré umělecké zázemí ve svém životním partnerovi, ve vynikajícím brněnském jazzmanovi  Petru Kořínkovi. 

Přesto kariéra Vlaďky Prachařové skončila dříve, než se dočkala předpokládatelného vrcholu. Vlaďka Prachařová na sebe poprvé upozornila v televizním pořadu Brněnské kolo, vystupovala s orchestry Karla Vlacha a především Gustava Broma. Natočila pěkný duet s Karlem Zichem představený na Bratislavské lyře a pořídila řadu rozhlasových snímků.  Některé písničky, které Vlaďka Prachařová zpívala svým příjemně nahořklým altem, vyšly na singlech, spíše s převzatým materiálem.

Jako v případě původně jihoafrické písně, kterou otextoval Zdeněk Rytíř inspirován slavným svazkem anglického spisovatele Rudyarda Kiplinga Kniha džunglí. Vlaďka Prachařová Knihu džunglí natočila s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu s dirigentem  Josefem Vobrubou.

Lenka Chmelová 

Další česká talentovaná zpěvačka, která jakoby v osmdesátých letech zmizela ze scény pop music beze stopy, byla Lenka Chmelová pocházející z Broumova. Na pedagogické fakultě v Hradci Králové vystudovala obor český jazyk-hudební výchova. 

Jako zpěvačka Lenka Chmelová dvakrát uspěla v soutěži o Hronovské slunce a například v televizní písničkové soutěži Kdo, s kým, o čem, pro koho zpívala vítěznou skladbu.  Na konci sedmdesátých let vystupovala Lenka Chmelová s Country Beatem Jiřího Brabce, s nímž natočila kromě jiných Eduardem Krečmarem otextovanou baladu velké hvězdy hudby country and western, nedávné jubilantky Dolly Parton You Are pod názvem Jsi víc než knížka básní.

V raných osmdesátých letech byla Lenka Chmelová členkou vokální skupiny VH kvartet při orchestru Václava Hybše, s nímž zpívala i sólově.

Březnový jubilant Žalman

V půlhodince Světla ramp s tematickým propojením s knížkami budou dále figurovat Petr Ulrych a Javory, jihočeští Minnesengři s březnovým jubilantem Pavlem Žalmanem Lohonkou, brilantně swingující  Harry Connick Jr. s písničkou z příjemné romantické filmové komedie Když Harry potkal Sally, ovšem také pozoruhodný anglický písničkář Elvis Costello se songem, v němž zpíval, že „píše knihu každý den“.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio