Meningokok si vyžádal další oběť

13. květen 2004

Letos už šestý případ meningokokového onemocnění řeší epidemiologové v Ústeckém kraji. V ústecké nemocnici zemřela dvacetiletá studentka z Litoměřic. Epidemiologové už dříve kontaktovali všechny osoby, které s nemocnou dívkou přišly do styku, a to jak spolužáky ze Střední zdravotnické školy v Děčíně, tak z jejího nejbližšího okolí a rodiny v místě bydliště.

Českému rozhlasu to potvrdil ředitel krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem Josef Trmal: "Ta opatření postihla několik desítek osob. Lidé byli vyšetřeni a byla jim profylakticky podána antibiotika." Podle předběžných testů se jedná o meningokoka skupiny B, což je obdoba bakterie, která zabíjela v Teplicích.

"Samozřejmě zachycený kmen bude odeslán do Národní referenční laboratoře pro meningokoky k bližšímu určení. Takže budeme vědět, zda se jedná o tu obávanou agresivní variantu, nebo jiný typ. U tohoto onemocnění bohužel není k dispozici očkování," připomněl Trmal.

Onemocnění už před dvěma měsíci způsobilo smrt studenta teplické konzervatoře. Od začátku roku si v Ústeckém kraji si meningokok vyžádal čtyři oběti.

Na Střední zdravotnické škole v Děčíně, kde nemocná studovala, nebylo ještě v době, kdy děvče bojovalo o život, nikomu ze spolužáků do řeči. Několik dívek tehdy jen vzkázalo, že drží Pavle palce, aby všechno dobře dopadlo. Je to smutná záležitost, ale chod školy musí běžet dál, uvedla zástupkyně ředitele Ilona Lišková. "Protože je to naše zaměstnání a studium dětí je velice důležité. Jistý dopad to má, protože děvčata se zajímají o zdravotní stav naší studentky." Bohužel, dívka později nemoci podlehla.

Protože tak četný výskyt tohoto onemocnění v jedné oblasti je ojedinělý, rozhodlo vedení Městské nemocnice v Litoměřicích informovat o situaci veřejnost, aby mohla být přijata preventivní opatření. Ta upřesnil náměstek pro zdravotní péči Leoš Vysoudil.

"Mezi preventivní opatření patří to , že lidé, kteří jsou oslabení, buď v důsledku těžké fyzické práce, nebo mají onemocnění, či jsou pod velkým psychickým stresem, by neměli vyhledávat kolektivy. Protože se to týká hlavně mladých lidí, tak zejména diskotéky, kluby, vinárny. Neboť tam hrozí, že formou kapénkové infekce dostanou toto onemocnění," zdůraznil Vysoudil.

autoři: mkp , vma
Spustit audio