Měli bychom se zamyslet nad důvody rezignace ombudsmana

16. prosinec 2013

Podívali jsme se na koaliční smlouvu, kterou v pátek prezentovali zástupci ČSSD, Ano 2011 a KDU-ČSL a podrobněji se věnovali prioritám budoucí vlády v oblasti justice.

Neopomněli jsme ani rozhodnutí Pavla Varvařovského rezignovat na funkci ombudsmana či obvinění Libora Grygárka, bývalého náměstka pražského vrchního státního zástupce ze zneužití pravomoci. Také nás zajímal názor právníka Josefa Baxy na vydávání pamfletu Mein Kampf, jemuž v roce 2015 vyprší platnost autorských práv. Bavorská vláda upustila od původního záměru vydat knihu nacistického vůdce Hitlera s kritickým komentářem a hodlá publikování i nadále blokovat.

Pro a proti
Podívali jsme se na koaliční smlouvu, kterou v pátek prezentovali zástupci ČSSD, Ano 2011 a KDU-ČSL. Jak se na tuto smlouvu dívá jako na celek. „Myslím si, že je tam řada dobrých myšlenek, jindy jsou tam klišé. Ale zajímal jsem se o priority a dozvěděl jsem se, rozvoj demokratického právního státu je jednou z nich. Zarazilo mě ale, že tato pasáž je až na devátém místě z celkem dvanácti oblastí. Nicméně jestli budoucí vláda říká, že chce důsledně dodržovat dělbu moci a zvyšovat spoluúčast občanů na správně veřejných věcí, zní to sympaticky.“

Ombudsman a jeho odchod
Josef Baxa lituje, že se Pavel Varvařovský rozhodl rezignovat na funkci ombudsmana. Považuje ho za moudrého a zralého muže, který byl zcela na svém místě. „Rozhodně to nebyl uzlíček nervů, který by se hroutil po každém neúspěchu. Jestliže takový krok udělal, zdá se, že přestal věřit, že ve své kanceláři může dosáhnout toho, k čemu slouží. Měli bychom se zamyslet nad důvody. Ačkoli to neřekl, myslím, že se to dá vyčíst. Myslím, že bylo velké štěstí, že prvním ombudsmanem byl Otakar Motejl a étos, který vtiskl této funkci, Pavel Varvařovský přebral a přidal k tomu další hodnoty. Řada věcí, na které upozornil, mělo posun. V poslední době to ale platilo méně a méně. V tu chvíli asi usoudil, že jeho mise je zbytečná.“

Josef Baxa se v roce 1998 stal prvním náměstkem ministra spravedlnosti a byl jím až do roku 2002, pracoval postupně pro Otakara Motejla, Jaroslava Bureše i Pavla Rychetského. Účastnil se v letech 2000-2001 příprav a prosazení velké novely trestního řádu, založení Probační a mediační služby a v letech 2001-2002 tvorby nového institucionálního a procesního rámce správního soudnictví.
V lednu 2003 jej prezident republiky Václav Havel jmenoval předsedou Nejvyššího správního soudu, jímž je do současné doby. Jako soudce je na tomto soudu mimo jiné předsedou rozšířeného senátu a redakční rady Sbírky rozhodnutí.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)
Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Josef Baxa
Spustit audio