Měli bychom se zajímat o to, co jíme

24. září 2013

Platí vždy, že to nejdražší je i najkvalitnější? Lze jíst zdravě a přitom ušetřit? Ptali jsme se poradkyně pro výživu a zdravý životní styl Terezy Solilové, která byla hostem lékařské poradny. Více se dozvíme v neautorizovaném a needitovaném přepisu pořadu.

Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Hezké dopoledne, vážení a milí posluchači, společnost vám dělá Dvojka Českého rozhlasu. Co uslyšíte v naší druhé předpolední hodině, například Zdravotnickou poradnu, jak jíst zdravě a ušetřit, o tom už jsem mluvila, připadá mi to téměř nemožné, jestli to možné je a jak se to dá udělat, dozvíme se právě teď od Terezy Solilové, která je poradkyní pro výživu a zdravý životní styl a také spolupracuje na projektu Žij zdravě. Dobrý den přeji.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Dobré dopoledne přeji.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Když jsem říkala, že je to téměř nemožné jíst zdravě a ušetřit, protože většinou ty zdravé věci jsou docela drahé, vyvrátíte mi to?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
No, tak můžeme se na to dívat z různých hledisek. První, úplně na začátek bych chtěla říct, že je dobré se, jelikož se dnes budeme bavit o financích o penězích, tak dívat se na to naše zdraví jako na dlouhodobou investici. Jinými slovy stejně tak jako když si chcete například koupit nějaký produkt, nemusí to vůbec být jídlo, chcete, aby vám vydržel a chcete tak nějak investovat rozumnou částku. Čili tak nějak bychom se měli chovat i k tomu svému zdraví.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Nekupuj to nejlevnější, ale přece jen.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Přesně tak, hledat tu zlatou střední cestu. Nekupovat to nejlevnější a uvažovat, když nakupujeme.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ano, jenomže zase u těch potravin to nejdražší také není zárukou kvality a především asi o kvalitě ta investice do těch potravin bude.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Je to tak, souhlasím s vámi, neplatí vždy, že to nejdražší je to nejkvalitnější. Je potřeba jako spotřebitel být obezřetný a dávat si pozor na to, co kupujeme.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Navíc jako spotřebitel, který nemá neomezené finanční zdroje a přesto chce investovat do svého zdraví, chce žít zdravě, chce se zdravě stavovat, no tak jak na to konkrétně?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Přes, tak to je dobrá otázka jak na to. Já bych v prvé řadě doporučila posluchačům, aby se opravdu tedy zaměřili na nákup zdravých potravin, čili vlastně úplně vyřadit z nákupu nezdravé věci jako jsou chipsy, dortíky, bonbony, žvýkačky, sladké nápoje.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dokonce i žvýkačky považujete za nezdravé?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Ano, protože je tam hodně umělých sladidel, není tam cukr, je tam aspartam, tohle neprospívá našemu chrupu, i když reklamy často říkají něco jiného. Takže tohle je jakoby první vlastně taková, pokud se zaměříme, ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Sladké limonády?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
... že nebudeme vůbec tyhle věci nenakupovat, tak ušetříme, můžeme investovat do něčeho jiného. Nekupovat sladké limonády. Je to úplně zbytečné. Pokud má někdo rád sladké nápoje, může si koupit kvalitní sirup třeba od nějakých farmářů nebo si doma i vyrobit kvalitní sirup třeba bezinkový.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A hned ušetří.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
A hned ušetříme, ano.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A dokonce investuj do svého zdraví, vím co, vím co piji.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Přesně tak. Vždycky platí pravidlo, že je nejlépe, když víme, co jíme, i z toho pohledu, že samozřejmě lépe šetřit i tím, že si doma vaříme, pokud máme tu možnost, a nestravujeme se v restauracích nebo v restauračních zařízeních.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobrá, když tedy si budeme doma vařit, tak jaké potraviny doporučujete jako základ toho jídelníčku?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Pokud se budeme bavit o nějakých jakoby prioritách, do čeho vlastně bychom určitě investovat měli, tak já bych doporučila zaměřit se na nákup kvalitního masa a kvalitních živočišných výrobků jako je například mléko, vajíčka, máslo, jogurty, tvarohy. Tohle všechno tady si myslím, že se opravdu vyplatí si připlatit a třeba omezit mírně konzumaci.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co se skrývá u vás pod pojmem kvalitní, jak to poznám?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Kvalitní, co se týče masa, znamená to, že nebudeme kupovat běžně dostupné maso v supermarketech až na některé výjimky a připlatíme si za maso, které pochází z ekologického zemědělství, tudíž ...
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Proč, proč připlatit?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Proč připlatit, ano, neobsahuje neobsahuje nepříznivé látky pro náš organismus jako jsou například antibiotika nebo stresové látky, které vlastně ta zvířata vyprodukují v průběhu toho kolikrát nešetrného zacházení vlastně za jejich života. Pokud se bavíme o tom běžném zemědělství.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A u těch mléčných výrobků, co je kvalitní?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
U těch mléčných výrobků platí to samý, takže já bych doporučila například farmářské výrobky, nemusí to být nutně BIO, ale už jenom třeba produkty z farem. Pokud někdo má zkušenost, tak ví, že tyhle věci nevydrží třeba v ledničce tak dlouho, a to znamená, že jsou vlastně bez konzervačních látek, čili jsou jakoby zdravější pro nás.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže byste doporučila jako základ jídelníčku maso, kvalitní maso, kvalitní mléčné výrobky. Co nějaká zelenina?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Ano, tady jsme se bavili jako základ vlastně jídelníčku z pohledu bílkovin a pokročíme-li dál, tak samozřejmě nutností je nakupovat zeleninu a ovoce s tím, že můžeme náš jídelníček uzpůsobit nákupu regionálních potravin a sezónních potravin, které nestojí tak mnoho jako například ovoce a zelenina, na které vlastně tady jakoby obyvatelé střední Evropy nejsme úplně zvyklí, a tím můžeme také ušetřit, tím, že kupujeme brambory, mrkev, teď sezónně červenou řepu, ředkev, ředkvičky, to jsou všechno potraviny, které nejsou příliš drahé, ale můžeme jimi krásně obohatit náš jídelníček.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
No, a pečivo, patří také jako velká součást našeho jídelníčku.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Často to tak bývá, i přesto, že já jako výživový poradce se přikláním spíše k tomu omezit konzumaci pečiva. A zde bych doporučovala určitě zaměřit se na celozrnné pečivo, opět upozorňuji na to, že je problém kvalitní pečivo sehnat v běžných supermarketech, protože většina pochází z polotovarů rozmrazených, což nepovažuji za kvalitu, a je dobré kupovat kváskové chleby.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A ABBU už střídá ve vysílání Tereza Solilová, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl a také spolupracovnice projektu Žij zdravě. Vy se ptáte na telefonu 221552525 jak jíst zdravě a ušetřit. Dobrý den přeji.
osoba
--------------------
Dobrý den. Tady posluchačka z Orlických hor. Já jsem se chtěla té vaší paní poradkyně zeptat nebo říct jakože ty farmářské trhy, to jako není pravda, že to je všechno jako BIO, protože když někdo něco pěstuje, tak mi neříkejte, že bez pohnojení by napěstoval v takovémhle množství, aby to mohl chodit prodávat. A za druhý, celý život jsem pracovala v obchodě a mám 5 tisíc důchodu. Řekněte mně, jak se z toho dá vyžít a ještě nějaký takový ty z farmářských trhů nakupovat věci? A pokud by bylo dobře, kdyby se nějaká ta obchodní inspekce nepustila do normálních prodejen výrobky, které teda jsou nějaké závadné nebo tak.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
To myslím, že se neděje, to už je trošku mimo naše téma, děkujeme za váš dotaz. Hned ho zodpovíme. Ještě dám prostor jedné posluchačce, která čeká na telefonu. Dobrý den přeji, haló!
osoba
--------------------
Dobrý den, ... a já bych měla prosbu, jakou by mi paní poradkyně nebo jak by mi poradila, mám bezlepkovou dietu, jestli ten bezlepkový chléb, který kupuji, ono to myslím je dovážené, no, to je jedno, to jsou různé firmy, tak jestli ten je jako zdravější, no, nevím, jestli bude, a nebo jestli si ho raději mám péci doma a nebo, je to docela složité tady s těmi výrobky.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Je, je, rozumíme, děkujeme. Budeme odpovídat postupně. Tak paní Tereza Solilová odpoví na ten první dotaz. 5 tisíc důchodu, opravdu malý důchod, je potřeba zaplatit nájem, vodné, stočné, popelnice a tak dále, na jídlo už potom, tak se obléknout, na jídlo pak zbývá málo, jak s tím vyjít?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Takže jak vyjít s nízkým rozpočtem. Tady bych paní posluchačce opravdu doporučila, a teď pomineme to, jestli bude nakupovat na farmářských trzích nebo v supermarketu. Posílit v denním jídelníčku skladbu ovoce a zeleniny, protože mám zkušenost, že většina české populace zanedbává vlastně zeleninový podíl.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
A není právě to ovoce, zelenina tou drahou složkou?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Pokud se zaměří paní posluchačka na nákup regionálních lokálních potravin jako jsme zmiňovali například brambory, mrkev, luštěniny, čočka, fazole, hrách.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Možná ta česká jablíčka, která ještě voní dokonce.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Z ovoce určitě česká jablíčka, české švestky, sezónní potraviny. Pokud má paní posluchačka zahrádku, tak lze samozřejmě pěstovat maliny, jahody, borůvky.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Zelí možná.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Opět zelí, kapustu, pomineme opět to, jestli stříkáme chemickým postřikem nebo nestříkáme. Ono pokud se budeme bavit o té zelenině, tak samozřejmě, že v dnešní době bohužel platí to, že ta zelenina v supermarketech je znehodnocena chemií, ale pořád jakoby ta zelenina, ovoce samo o sobě vždy budou obsahovat určité prospěšné látky pro naše tělo. Takže i když nakupujeme z nějakých třeba finančních důvodů v supermarketu, tak pořád pro své tělo děláme lépe, protože pořád jakoby mu dáváme to zdravé.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Když nakupujeme zeleninu, ovoce hlavně.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Když nakupujeme zeleninu, ovoce.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ne sladké limonády, jak jste nám říkala. Jak je to s tou bezlepkovou dietou, je lepší si bezlepkový chleba upéct a nebo nakupovat?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Já jsem příznivce toho, že vždycky lepší si ty věci doma vyrobit. Je mi jasné, že to vždycky nejde, není na to čas. Ale co z mého povědomí si uvědomuju, tak vím, že i v dnešní době se dají sehnat kvalitní bezlepkové směsi na chléb, ze kterých můžeme péci doma nebo i kvalitní bezlepkové chleby. Bohužel tady nemáme prostor, abych posluchačce poradila konkrétní značky.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tak možná, až budete na chatu, což bude za malou chviličku, tak paní posluchačka vám tam třeba napíše nebo zatelefonuje a domluvíte se konkrétně. Poslechneme si ještě další telefonický dotaz. Dobrý den přejeme. Dvojka Českého rozhlasu. Haló, haló!
osoba
--------------------
Jsem to já, prosím vás?
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Jste to vy, ptejte se.
osoba
--------------------
Já jsem se vás chtěla zeptat, jestli teda, vy říkáte, že to ovoce není stříkané chemicky a vůbec ta zelenina ošetřovaná chemicky, kdo to prosím vás hlídá? To tma stojí nějaký strážce, který se dívá, jestli ten zemědělec tady toto koná nebo nekoná, to je jedna věc. A druhá věc, moje dcera je doktorka veteriny a dělá hygienu potravin, je dokonce ředitelkou jedné z okresních poboček, a dobře od ní vím, že ty mléčné výrobky od těch soukromníků, které se prodávají, nejsou vůbec hygienicky veterinárně kontrolovány. Čili není vůbec jasné, jestli ty zvířata jsou skutečně zdravá nebo jsou nemocná. Své děti tím neprokrmuje a celé rodině toto nedoporučuje, protože veterinární kontrola u nás je na vysoké úrovni, daleko vyšší než ve všech okolních bývalých kapitalistických státech.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Rozumíme, děkujeme za váš dotaz a necháme odpovědět paní Terezu Solilovou, to už jsme se totiž dostali do úplně jiných vod. Tak, jak je to s tím chemickým ošetřování? Kdo tam stojí a kontroluje?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Ano, tady se vrátíme i vlastně k poznámce první posluchačky, je rozdíl mezi ovocem a zeleninou, které neprochází v podstatě žádnou kontrolou, protože pochází z běžného zemědělství, čili neekologického zemědělství a je rozdíl mezi BIO produkty, čili BIO ovocem a zeleninou, které pochází z ekologického zemědělství, mají certifikaci a tam je potřeba opravdu, a ty kontroly jsou poměrně přísné, takže pokud si nakoupíme výrobky s certifikací BIO nebo s certifikací toho, že pochází z ekologického zemědělství, což je to samé, tak tam opravdu je to přísně kontrolováno. Máme záruku, že tyto výrobky nejsou chemicky upravované.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Ošetřované. Tak, další mléčné výrobky od farmářů podle paní posluchačky nejsou úplně tak zdravé, jak jste říkala?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Záleží o jakých mléčných produktech paní hovoří. Možná má na mysli mléko, čerstvé mléko, které neprochází pasterizací a v některých případech opravdu, pokud se s ním nezachází tak, jak by mělo, tak nemusí být zdraví prospěšné.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Takže je potřeba potom pasterizovat doma, převařit to mléko, pokud si takové mléko nakoupím?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Určitě bych to doporučovala.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Tím jsme vyčerpali dnešní poradnu. Zdá se, že už nikdo netelefonuje z našich posluchačů. Tak paní Tereza Solilová půjde s vámi chatovat. My jsme ještě říkali, že se podílíte také na projektu Žij zdravě. Má nějakou webovou stránku, kde bych se mohla třeba dočíst víc informací o tom, co jsme tady dnes tak trošku nakousli a nedojedli?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Ano, dneska to bylo velmi zběžné, čili já bych odkázala posluchače na webové stránky www.zijzdrave.cz, kde v kolonce rady odborníků nebo v kolonce jídlo najdete právě užitečné rady, abyste se mohli zorientovat i v problematice BIO potravin a běžných potravin nebo třeba případně i přijít na nějaké levné recepty.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Přemýšlet o tom, co nakoupit a jak zdravě žít. Tak ještě jednou prosím tu webovou adresu www.zijzdrave.cz, je to správně?
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Ano.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
Paní Tereza Solilová teď s vámi bude ještě 15 nebo 20 minut diskutovat na chatu 2.rozhlas.cz, když nalistujete, tak tam najdete okénko, kde můžete psát své dotazy nebo využijte e-mail jejakaje@rozhlas.cz. No, a ať vám chutná a paní Solilová, děkuji za návštěvu.
Tereza SOLILOVÁ, poradkyně pro výživu a zdravý životní styl
--------------------
Těšilo mě, děkuji.
Daniela BRŮHOVÁ, moderátorka
--------------------
My se za chviličku vydáme do Egypta, tam začal školní rok.


Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.