Měla by mít fenka aspoň jednou štěňata? Zeptali jsme se veterinářky

10. listopad 2020

Máte doma mladou fenku a přemýšlíte, jestli jí dopřát aspoň jednou štěňata? Někteří odborníci říkají, že je to dobré pro její zdraví. Jiní jsou v tomto ohledu skeptičtí. Zeptali jsme se na názor pardubické veterinární lékařky Lídy Růžkové.

„Není na to jednoduchá odpověď. Nemohu říct, že pokud má fenka jednou štěňata, v budoucnu ji minou onemocnění jako je zánět dělohy nebo výskyt novotvaru na mléčné žláze. Toto neplatí,“ vysvětluje veterinární lékařka Růžková. Pokud se ale rozhodnete nechat fenu zabřeznout, nemělo by to být ani příliš brzy, ani moc pozdě.

Kdy nechat zabřeznout fenku?

Ideální je podle veterinářky Růžkové doba mezi dvěma a půl až třemi a půl lety feny. Čtvrtý a pátý rok už je hraniční. Čím je fena starší, tím více se vyskytují problémy s porodem, který končí císařským řezem.

Chovatelka a veterinářka Lída Růžková se svou střední kníračkou Elsou a jejími potomky

Během gravidity by měla fenka absolvovat ultrazvuk v době po 23. dnu od spojení rodičů. Ultrazvukové vyšetření těhotenství buď potvrdí, nebo vyvrátí. Dá se také už poměrně přesně stanovit počet plodů. Porod nastává zhruba po dvou měsících od spojení. Ale není to přesně dané. Může to být v rozmezí od 58. do 68. dne od spojení rodičů.

S kastrací nečekejte dlouho

Pokud se rozhodnete pro kastraci fenky, neváhejte příliš dlouho. Podle veterinární lékařky Lídy Růžkové je ideální čas pro zákrok před prvním háráním nebo nejpozději mezi prvním a druhým háráním. Je to proto, aby se předešlo pozdějším zdravotním komplikacím.

Spustit audio