Mě rozčiluje, když někdo říká: Petr Horký si umí plnit své sny, zlobí se známý polárník

4. srpen 2021

Je polárníkem i režisérem. Tyto dvě profese k němu prý patří, i když jich ovládá mnohem víc. „Jsou pro mě určující,“ ujišťuje v Blízkých setkáních.

„Když někdo ve vší úctě začal vyjmenovávat, s čím vším mě může spojovat, styděl jsem se a říkal jsem si, že jsem takový brouk Pytlík, který všechno dělá a nic neumí,“ vysvětluje Janu Kovaříkovi.

„A řekl jsem si, že něco jsou přidružené profese a něco je kus mé duše. A to jsou moje láska k polárním výpravám a k režírování. Veškeré mé další práce jsou spojené s těmito dvěma momenty.“

Kde se v něm vzala láska k ledovým pláním

Vzpomíná si, jak coby malý kluk listoval knížkami a snil. Jenže od snu v realitě je velký kus cesty. „Myslím, že všichni se umíme pro něco nadchnout. Mě rozčiluje, když někdo říká: Petr Horký si umí plnit své sny.“

„Myslím, že plnit si své sny je pitomost. Napsal jsem i blog s tímto názvem. Mně tato věta zní povrchně, poživačně, nekvalitně, prostě blbě. Přitom spousta věcí, které dělám je splněním snu. Ale je to o tom, vybrat si činnost, zůstat u toho a dotáhnout to do konce. A to je chvíle, kdy se ten šťavnatý steak změní v houžev. Když ale člověk vydrží, tak dojde k výsledku,“ uzavírá polárník a režisér Petr Horký.  

Je důležitý dobrý tým? Je pravda, že víc hlav vymyslí víc? Zve do střižny ženy? Co prohlásil Thor Heyerdahl?  

autoři: Jan Kovařík , eh
Spustit audio

Související