Mé pracovní tempo je vražedné. Za svůj workoholismus se určitě nestydím, přiznává designovaný ministr průmyslu Havlíček

15. duben 2019

V čele ministerstva průmyslu a obchodu by už brzy měl stát současný šéf Asociace malých a středních podniků a živnostníků a místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karel Havlíček. V Interview Plus Jana Bumby tvrdil, že do práce na ministerstvu dá veškerou energii a pojede strhujícím tempem.

Designovaný ministr tvrdí, že jeho pracovní tempo je vražedné. „Pracuji 16 hodin denně a ‚jedu‘ i o víkendu. Stejně jsem pracoval před 10 lety a stejné přenesu i na rezort… Nemůžu očekávat, že každý pracovník to mé tempo přijme, co ale rozhodně očekávám, že moji nejbližší, řádově 10 – 15 lidí, mému tempu stačit budou. Dají tomu duši, veškeré své úsilí a bude to pro ně absolutní priorita,“ přeje si Havlíček.

O přístupu k internetu bych se ráda bavila jako o veřejném statku, říká Marta Nováková

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO)

Vrací se komunisté k moci? To je slovní spojení, které v posledních dnech často zaznívá. Z vlády s podporou komunistů není nadšená ani ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková, nicméně její pohled je pragmatický. „Země potřebuje konsenzuální rozhodování o klíčových věcech,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

V té souvislosti nemohla nepadnout otázka, jestli to náhodou není workoholismus? „Jsem workoholik a nijak se za to nestydím,“ odpověděl. Svou závislost na práci pak přirovnal ke sportovci, který, pokud chce být první, musí trénovat o něco víc než ostatní.

„A říká mu někdo, že je sportoholik? Neříká… Můj talent taky není nějaký extra, nebo mimořádný, ale všemu jsem vždy dával maximum úsilí a tvrdě jsem pracoval. Vytrvalost, důslednost a píle jsou někdy lepší než nadání a genialita.“   

Já a v čele ANO? To jsem se lekl!

Vzápětí poté, co premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil Havlíčkovo jméno na post ministra průmyslu, strhla se lavina komentářů, podle kterých je jeho pravou rukou, a to i jako možný vicepremiér pro ekonomiku, ale i jako nástupce v čele hnutí. „Nad tím jsem nikdy nepřemýšlel a teď jsem se lekl. To není vůbec na stole,“ říká Havlíček.

Na ministerstvo prý jde jako člověk, který má odborný základ a který je připraven dát ze sebe maximum. „Teď vidím jen rezort průmyslu, který má obrovský dosah a škálu činnosti. Kdybych měl přemýšlet nad tím, co bude dál, tak by mě museli všichni považovat za regulérního blázna,“ dodává. 

Digitalizace státní správy? Začne se realizovat 800 nových nástrojů, říká Karel Havlíček

Karel Havlíček, místopředseda Rady pro výzkum, vývoj a inovace, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků

Nejvyšší kontrolní úřad by se místo záležitostí odborných měl zaměřit spíše na ty formální. Takový je názor místopředsedy vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka, který ve Dvaceti minutách Radiožurnálu reaguje na zprávu NKÚ. Ta mimo jiné poukázala na pomalou digitalizaci státní správy.

Havlíček si přitom je vědom, že se z odborníka stává politikem a dvakrát komfortně se v této pozici necítí. „Vždy jsem se cítil být víc odborníkem a expertem, který by do věcí, kterým nerozumí, neměl příliš zasahovat… Je mi taky jasné, že v pozici, na kterou jsem nominován, musím odehrát i některé politické aktivity. Bez toho to nejde a já si to uvědomuji.“

Je to prý nová role, ale už 20 let jako předseda asociace s mnoha premiéry a dalšími politiky jednal. „Jedna věc je být kritikem a druhá být ‚v tom‘ a měnit to. Jsem ale připraven se s tím poprat.“ Kdyby mu prý ještě před pár lety někdo řekl, že půjde do politiky, tak by mu nevěřil.

„Není to ale tak, že bych se těšil na auto s majáčkem a větší sekretariát. Jsem člověk střízlivý a, myslím, dostatečně skromný. Druhá věc je šance něco změnit.“

V posledním roce s premiérem velice úzce spolupracuje a pochopil, „že když od něj dostanete dvorek a daří se vám naplňovat cíle, tak vám dá prostor, abyste mohli vymýšlet cíle další.“ Jaké cíle pak Karel Havlíček na ministerstvu má?

CzechByznys vs. CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism

Chce dotáhnout a implementovat vládní inovační strategii ve prospěch vědy a výzkumu, digitalizace a posílení polytechnické výuky ve školách. Taky by tady měla vzniknout chytrá infrastruktura připravená na e-mobilitu, na autonomně řízená vozidla nebo na chytrá města.

„To by pak vedlo k výrobě produktů s vysokou přidanou hodnotou, které budou generovat zisk doma. Pak by lidé mohli očekávat vyšší mzdy, podnikatelé zisky a stát vyšší příjmy vyplývající z daní.“

Julie Hrstková: Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu

Julie Hrstková

Paní ministryně Marta Nováková narazila na rozdíl mezi tím, jak funguje podnikatelská a politická sféra a jak rozdílně se v nich něco prosazuje. Tak ohodnotil působení odcházející ministryně průmyslu a obchodu Svaz průmyslu a dopravy. Karlu Havlíčkovi, novému ministrovi, by se něco podobného stát nemělo. Už proto, že svými kroky v posledních letech přesvědčoval, že se z podnikatele čím dál víc mění v politika.

Neméně důležitý úkol stojí před Havlíčkem podle vlastních slov v energetické koncepci státu, a to včetně dostavby jaderné elektrátny Dukovany, nebo v nové koncepci exportu země. „Musíme okamžitě, střelhbitě, spojit aktivity ministerstva průmyslu a zahraničních věcí… a pro zahraniční zákazníky sloučit všechny naše agentury na jedno místo. To samé pak i doma.“

Máme tady totiž CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism. Každý má svůj úkol, ale taky jiné sídlo.

„Dovedu si představit novou, moderní budovu s jedním zázemím pro všechny, která by se přiblížila zákazníkům-podnikatelům… Současně bychom zásadně ušetřili, a to jednak na podpůrném týmu a druhak na nemovitostech, které bychom pak opouštěli. Ty by se daly pronajmout, prodat a podobně… Neboural bych jejich zavedené názvy, jen by se měla jejich práce prolínat v jeden, řekněme, CzechByznys,“ dodal designovaný ministr Karel Havlíček.

Jak se staví k jádru? Jak je to s energetickou koncepcí státu? A jak blízko si je s premiérem Babišem? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Jana Bumby.     

autoři: Jan Bumba , lup

Související