Maurice Maeterlinck: Modrý pták

3. březen 2019

Pohádkové podobenství o hledání lidského štěstí. Pro rozhlas v roce 1989 upravil František Pavlíček a zrežíroval Jiří Horčička. Poslouchejte do neděle 10. března 2019.

Příběh na pomezí dobrodružství a pohádky nás zavede do dvou světů: do toho skutečného, co je kolem nás, a do světa fantazie, který ožívá za zavřenýma očima. Dvě děti, chlapce Tyltyla a jeho sestru Mytyl, navštíví čarodějnice, která hledá vzácného tvora, modrého ptáka. Chce, aby ho děti našly, jinak bude zle.

Logo

Děti se musejí vypravit do světa snů, vzpomínek a fantazie a naučit se tam dívat tak, aby neviděly jen povrch, ale i podstatu věcí. Najít modrého ptáka pro ně ale nebude jednoduché, překážky na cestě jim budou klást kocour, pes, bochník, světluška i voděnka.

Hra se hrála 60 let

Belgický dramatik Maurice Maeterlinck dopsal své symbolistní dílo Modrý pták v roce 1908. O tři roky později obdržel Nobelovu cenu za literaturu. Hra, kterou ve světové premiéře uvedl moskevský MCHAT v režii K. S. Stanislavského, se pak na této scéně udržela po celých šedesát let a dosáhla více než 3000 repríz. Dočkala se i filmové muzikálové podoby a zajímá divadelníky a tvůrce i dnes. V roce 2015 hru znovu nastudovalo Národní divadlo.

Účinkují: Martin Velda, Ilona Hornychová, Miloš Hlavica, Alena Vránová, Růžena Merunková, Iveta Dušková, Vladimír Brabec, IljaRacek, Jaroslav Moučka, Dana Morávková, Ota Sklenčka, Ludmila Roubíková, Vladimír Krška, Lukáš Hlavica, Jaroslava Adamová, Miloš Rozhoň, Alexandra Tomanová, Jiří Mikota, Miriam Hynková
Rozhlasová úprava: František Pavlíček
Dramaturgie: Eva Košlerová
Zvuková spolupráce: Radislav Nikodém
Zvuk: Karel Nedorost
Režie: Jiří Horčička
Natočeno v roce 1989.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související