Matěj Schneider: Trumpovo odcházení se nekoná. Voliči i Nejvyšší soud mu jdou na ruku

19. květen 2022

Bývalý americký prezident Donald Trump má za sebou několik úspěšných týdnů. A ani pro to nemusel mnoho udělat. Zatímco velká část Spojených států je v šoku z vyhlídky na to, že se Nejvyšší soud dle všeho chystá zvrátit precedens z roku 1973 a otevřít tím cestu k úplným zákazům potratů, Trump se může jen tiše usmívat.

Právě pád rozsudku Roe v. Wade byl základním, velmi jasně artikulovaným slibem, který mu přihrál v roce 2016 na první pohled trochu nepravděpodobnou podporu sociálně konzervativních voličů.

Čtěte také

Jeho slova z debaty s Hillary Clintonovou z roku 2016 dnes zní jako velmi přesná předzvěst. „Chcete, aby Nejvyšší soud zvrátil Roe v. Wade?“ ptal se Trumpa moderátor Chris Wallace. „Pokud k soudu prosadíme dva, nebo možná tři další soudce, tak to přesně tak bude, stane se to a to skoro automaticky, protože já budu dosazovat k soudu protipotratové soudce,“ odpovídal Trump. Žádný prezidentský kandidát před ním takto otevřeně o svých záměrech s Nejvyšším soudem nemluvil.

Trump pak skutečně tři soudce k Nejvyššímu soudu dosadil, ale chvílemi to s jeho sliby nevypadalo až tak růžově. V létě roku 2020 mu naopak sociálně konzervativní voliči spílali ve chvíli, kdy jím dosazený Neil Gorsuch sepsal stanovisko, které stvrdilo, že antidiskriminační zákon z roku 1964 zajišťuje zaměstnancům pracovněprávní ochrany i na základě jejich sexuální orientace a genderové identity.

Trumpovi u nohou

Čtěte také

Trump pochopitelně pro tuto množinu voličů nebyl v roce 2016 ideálním kandidátem, ale právě kvůli jeho slibům ohledně Nejvyššího soudu se za něj sešikovali. Gorsuchovo rozhodnutí se jim pak zdálo jako zrada a mnozí konzervativní komentátoři spekulovali o tom, jestli ohledně Nejvyššího soudu není třeba změnit taktiku.

Teď je ale celá tato anabáze zapomenuta, protože z uniklého dokumentu, který zveřejnil server Politico, vyplývá, že chystané potratové stanovisko se opírá o hlasy všech třech Trumpových nominantů k Nejvyššímu soudu. Význam je tu úplně jednoznačný: pád Roe v. Wade, o který americké konzervativní hnutí usiluje celé uplynulé půlstoletí, by se rozhodně nestal bez Donalda Trumpa. Nejvyšší soud sice stanovisko ještě oficiálně nevydal, ale v tuto chvíli to nevypadá, že by tomu něco mělo zabránit a očekává se, že se tak stane na začátku léta.

Čtěte také

To ale není vše. Na podzim v USA proběhnou volby do Kongresu a už v tuto chvíli probíhají v některých státech primárky. Výsledky z prvních z nich potvrzují, že Trump je jednoznačně nejsilnější osobností současné republikánské strany. V Ohiu i Indianě vyhrálo všech 22 kandidátů, které tu Trump podpořil (stejně tak trumpovští kandidáti dominovali už v březnových texaských primárkách). Primárky mají v různých koutech Spojených států různou dynamiku a je velmi možné, že v jiných státech nebudou Trumpovi spojenci tak úspěšní (například v Nebrasce se těmto kandidátům až tak nedařilo), nicméně o nějakém uvadání Trumpova vlivu na stranu nemůže být v žádném případě řeč.

Matěj Schneider

Ještě na začátku letošního roku se spekulovalo o tom, jestli republikáni do příštích prezidentských voleb nepostaví nějakého jiného kandidáta. Nabízel se například floridský guvernér Ron DeSantis, který dle některých straníků splňuje parametry jakéhosi soustřednějšího, méně chaotického nástupce Trumpa. Zdá se ale, že na rozdíl od části stranických kádrů mezi elektorátem po náhradě Trumpa není poptávka. Do roku 2024 se toho pochopitelně může stát ještě mnoho, v tuto chvíli ale jak Nejvyšší soud, tak primárky ukazují, že republikánská strana leží u nohou Trumpovi dost možná více, než kdy dřív.

Autor je publicista

Spustit audio