Máte zahrádku na střeše? Pozor, startuje soutěž Zelená střecha roku

4. duben 2019 20:00

Startuje soutěž Zelená střecha roku. Osázené střechy mohou lidé přihlásit do konce dubna a nově může o nejkrásnější střeše rozhodnout i veřejnost.

Máte na svém domě tak zvanou zelenou střechu nebo víte ve vašem okolí o nějaké, která je podařená a zasloužila by si pozornost? Pak není nic jednoduššího, než ji přihlásit do soutěže Zelená střecha roku nebo alespoň majitele upozornit, že nějaká taková soutěž je. Pořádá ji sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně. Uzávěrka soutěže je 30. dubna a hlásit se můžou stavby, které byly zkolaudovány právě do tohoto data na území České republiky. 

Soutěž má dvě kategorie: rodinné domy a veřejné budovy, kam spadají i projekty podnikatelského charakteru. A nemusí to být jen stavby s celou zelenou střechou, u rodinných domů to může být třeba jen altán, přístřešek nebo garáž. U veřejných staveb mohou soutěžit projekty škol, nákupních center, divadel, ale třeba i tunely, parkoviště a podobně. Stavbu může přihlásit majitel, investor nebo provozovatel. Přihlášená díla zhodnotí odborná porota, ta v květnu dokonce navštíví jednotlivé stavby a v červnu vyhlásí výsledky. Letos poprvé soutěž doplní i hlasování veřejnosti, které bude od 15. května do 15. června na webu Zelená střecha roku. 

Soutěž má upozornit odbornou, ale i laickou veřejnost na to, jaké jsou možnosti v oblasti ozeleňování střech, stěn budov a jiných stavebních konstrukcí. Zároveň chce ukázat, že jsou investoři, kteří docenili význam zelené střechy, a že jsou projektanti, kteří zelené střechy umí navrhnout. A v neposlední řadě firmy, které je umí vybudovat. A podle organizátorů by byl ideální stav, kdy by se zelená střecha stala standardem a naopak holá střecha výjimkou. 

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová
Spustit audio