Máte rádi smažený sýr?
Mnozí ho označují za symbol české kuchyně, ať už v kladném, nebo záporném smyslu. Smažák budí velké emoce, jak to tedy je s jeho popularitou?
Možná napoví i naše anketa. A nemusíme dodávat, že v kategorii bezmasých jídel bude mít důstojné soupeře:
1. Bramborák
Lhostejno jestli se jí samotný, nebo se zelím, jako hlavní jídlo či příloha, z brambor či cuket... S borůvkami... Možnosti jsou zkrátka nekonečné.
2. Smažený květák
Květák patří mezi takzvané superpotraviny, které jsou plné vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, některé z nich dokonce mají protirakovinotvorné účinky. Smažením něco z toho ztrácí, obalováním ale získává na chuti.
3. Lečo
Může se do něho přidat i kousek uzeniny, ale základ je jednoznačně zeleninový. Paprika všech barev, cibule, rajčata, vejce a navrch pořádná porce pálivé papriky. Není divu, vždyť pochází z Maďarska.
4. Houbový kuba
Tuto specialitu z krup a hub jedli už staří Slované a v řadě českých domácností dodnes zůstává populárním jídlem. Samozřejmě to ale neplatí pro všechny.
5. Smažený sýr
V řadě turistických restaurací smažený sýr povýšili na národní specialitu úrovně svíčkové, a to i z pohledu ceny. Stejně tak dobře ho ale naleznete i v nejrůznějších bistrech, často jako jediného zástupce vegetariánských jídel. Má mnoho odpůrců i příznivců, kam patříte vy?
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.