Máte křečáky a jedete na dovolenou? Zkuste alespoň pár cviků!

2. červenec 2015

Bolí vás nohy? A je to v létě ještě horší? Pokud už křečové žíly máte, tak dobře víte, co dělat. Pokud jste ale u lékaře ještě nebyli, tak nohy bandážujte a v letadle procvičujte. Poradíme, jak na to.

Na letní měsíce se podle primáře Žilní kliniky Oty Schütze musíte připravit. „Nedejte na babské rady a běžte k lékaři včas,“ varuje. Jakmile se objeví první křečová žíla, zajděte k odborníkovi a nechte se vyšetřit!

Léčení a následný kosmetický efekt je daleko lepší, když na nic nečekáte. Jinak totiž dochází ke druhotným změnám, pigmentacím a dalším komplikacím. „Všechno je prostě výrazně hůř řešitelné, a kosmetický efekt, který od operace jistě čekáte, taky nemusí přijít,“ varuje lékař.

Nestíháte? Tak udělejte pro sebe alespoň něco!

To nejzákladnější je nohy, hlavně před dlouhou cestou letadlem nebo v autě, navléknout kompresivní punčochy. „Nejlépe druhé kompresivní třídy, dlouhé, stehenní. To je to nejzákladnější,“ říká Ota Schütz.

Pokud jste už ale měli nějaký zánět žil, nebo trombózu, tak by vás před dovolenou opravdu měl vidět váš lékař. Ten totiž rozhodne, jestli je vhodné použít nějaké tablety, nebo když máte trombofilii, tak před letem nějakou injekci.


Pár základních rad na cestu:
I když problémy nemáte, tak lékař doporučuje hodně pít, procházet se a v letadle hlavně nepít hodně kávy nebo tvrdý alkohol.

Pokud „na sebe kašlete“, tak...

Tak se připravte na komplikace. „Tou první je, že když se na nohu podíváte, tak vypadá příšerně. Ale vzhled je jen známkou onemocnění.“ Může to být zánět povrchových žil, který může přejít i do hlubokého žilního systému. To už je trombóza.

„A tady už jde o život. Krevní sraženina se ráda uvolňuje a zachytit se může se až v plicích, kdy vznikne plicní embolie.“


Pár základních cviků na dlouhou cestu:
Nohám pomáha cvičení: krouživé pohyby v kotnících a v kolenech, protáhnout si záda a zhluboka se prodýchat.
„Tyto cviky vám dovolí i úzký prostor ekonomické třídy,“ dodává žilní lékař.

Pokud vám lékař sdělí tuto diagnózu, tak skončíte na lůžku intenzivní péče! Neléčená embolie často končí špatně, tedy smrtí.

Jak dnes vypadá moderní léčba?

U každého nemocného jinak, ale zhruba od roku 2001 se začaly používat nové katetrizační metody, radiofrekvenční a laserové. „Pomocí katetru se tak řeší rozsáhlé křečové žíly. Ne ale u každého.“

U každého nemocného je ale nejdůležitější výsledek duplexního sonografického vyšetření. Je to vlastně normální bezbolestné sono, které každý z vás už mnohokrát absolvoval.

„Ale každý z nás se vždy snaží, aby se křečové žíly vyřešily najednou, bezbolestně, ambulantně a pokud možno se skvělým kosmetickým efektem,“ dodává lékař.

Spustit audio