Máte jich tolik, že už nevíte co s nimi? Zkuste pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami

Jahody jsou bezesporu nejoblíbenější ovoce v našich zahradách. Šťavnaté a sladké plody milují děti i dospělí a to hlavně pro jejich lahodnou chuť a aroma. Toto velmi žádané ovoce je trendem na celém světě a není tedy divu, že se jahod konzumuje několik milionů tun ročně.

Čatní je tradiční pochutina indické kuchyně, dochucující základní jídlo. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl.

Čatní je souhrnný název pro mnoho druhů hustých omáček, připravovaných z rozličných surovin jako ovoce, zelenina, rozinky, česnek, cibule, hořčice, ocet a dalšího množství přísad. Používá se k dochucení jídel z masa i vegetariánských. Má široké spektrum chutí, od ostré, pikantní po lahodnou, více sladkou.

Udělejte si náš netradiční recept na pikantní jahodové čatní s krůtími rolkami.

Jahody jsou nejoblíbenější ovoce našich zahrad

Suroviny: 750 g jahod, 1 meruňkový kompot, 200 ml červeného octa, 100 g moučkového cukru, 1 lžička hořčičných semínek, 1 celou skořici, 4 hřebíčky, 4 krůtí řízky, 2 střední pórky, 1 menší cibuli, 2 lžíce másla, 100 ml drůbežího vývaru, sůl a pepř

Postup:
Jahody očistíme a omyjeme, nakrájíme je na nudličky.
Meruňky scedíme a rozkrájíme.
Dáme do kastrolku, přidáme ocet, nadrobno nakrájenou cibuli, hořčičná semínka, skořici a hřebíček.
Za občasného promíchání povaříme 30 minut, odstavíme a necháme vychladnout.
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, poklademe podušeným pórkem a zavineme.
Rolky opečeme na másle dozlatova, podlijeme vývarem a dusíme doměkka.
Podáváme s opékanými brambory.
Čatní servírujeme zvlášť.

Jahody jsou nejoblíbenější ovoce našich zahrad
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka