Martin Vopěnka vždycky žije tím, o čem zrovna píše

28. červen 2012

Naším dnešním (28. června) hostem pořadu Je jaká je byl český spisovatel, autor poezie, prózy i dětské literatury, nakladatel Martin Vopěnka.

Knihám se věnuje už od r. 1990. Která díla byla jeho prvotní literární inspirací? „Vyrostl jsem na foglarovkách a dobrodružných knihách o přírodě od Setona, Londona. K tehdejší moderní literatuře pro děti a mládež jsem se nedostal, takže jsem četl spíš klasiku,“ říká Martin Vopěnka.

Vysokoškolské studium nesnášel, ale bylo mu přínosem

Martin Vopěnka studoval Fakultu jadernou a fyzikálně - inženýrskou na ČVUT v Praze, kde se věnoval oboru matematické inženýrství. „Nesnášel a nechtěl jsem to dělat. Na tuto specializaci jsem se zaměřil z donucení, protože jsem se kádrově nikam jinak dostat nemohl a netoužil jsem po vojně.“ Znalosti z 5letého pobytu na vysoké škole se ale nakonec zúročil v románu Pátý rozměr, kterým se prolíná téma astrofyziky. Přiznává, že už by tématu po letech možná příliš nerozuměl. V okamžiku, kdy je ponořen do nové látky, je pro něj totiž velice těžké vracet se ke svým dřívějším projektům. „Nedávno jsem byl např. v Rumunsku prezentovat svou knížku Moje cesta do ztracena. V letadle jsem se musel znovu vracet do toho světa, protože teď už zase žiji jinde, a na vlastní svazek už jsem se skoro díval jako na cizí.“

O čem píše, tím žije

Tvoří publikace pro děti, knihy dobrodružné i poezii. Jeho záběr je opravdu široký a v důsledku toho mu činí problém vytvořit si stálou čtenářskou základnu. „Mám dojem, že je to opravdu trošku handicap. Vždycky ale žiji tím, co zrovna píšu. Takový svět je pro mě autentický a aby mě bavil, musí být i neopakovatelný.“ Za doklad jeho tvůrčího zaujetí lze považovat i skutečnost, že se osobně vydává do míst, o kterých ve svých publikacích později píše.

Vlastní knihy si zásadně nevydává

Před 21 lety založil Martin Vopěnka vlastní nakladatelství PRÁH. Překvapivé je, že své knihy vydává, až na jednu výjimku, u konkurence. Co ho k tomu vede? „Byl by to šílený střet zájmů. Jako autor bych měl být objektivizován tím, že mě vydá někdo jiný. Jsou ale výjimky, kdy např. cítím, že musím určitou knihu vydat v nějakém čase nebo podobě, kterou bych nemohl někomu jinému vnutit. Obecně jsem mnohem radši, když mé knihy vycházejí jinde.“

Více si poslechněte sami v rozhovoru Evy Kvasničkové s Martinem Vopěnkou. Zvukový záznam se spustí po kliknutí na popisek „Přehrajte si celý příspěvek“.

autor: Pavla Kopřivová
Spustit audio