Martin Písařík, nejenom herec ale i zpívající autor

13. březen 2014

V Nočním proudu 12. března uvítal jeho autor a moderátor Miloš Skalka dalšího ze svých studiových hostů. Pozvání tentokrát přijal úspěšný herec, ale také nápaditý zpívající autor, kytarista a hráč na foukací harmoniku Martin Písařík. V těchto dnech uvedl ve známost své autorské album Na chodníku, na které ve spolupráci se svou skupinou Akustik nahrál a nazpíval 14 vlastních skladeb.

Martin Písařík (narozen 1. července 1979) maturoval na gymnáziu a ve studiích pokračoval na pražské konzervatoři (hudebně-dramatický obor). Studium si doplňoval na konzervatoři Jaroslava Ježka, kde studoval muzikál. Jako kluk hrál v souboru Ty-já-tr (vydržel zde 12 let) a první profesní nabídku dostal od tragicky zesnulého režiséra Petra Lébla. Zahrál si v Divadle Na zábradlí, a to hned hlavní roli v inscenaci Plukovník Pták.

V roce 1993 uspěl v konkurzu, který uspořádal režisér Karel Kachyňa na film Městem chodí Mikuláš. Od roku 1999 je Martin Písařík člen hereckého souboru Divadla ABC, ale hostuje i na jiných divadelních scénách. Například v divadlech Radar, Ta Fantastika, Broadway, Rubín, či v Městském divadle v Mostě. Zkusil si rovněž moderovat Snídani s Novou.

V roce 2008 natáčel Martin Písařík televizní seriál Ordinace v růžové zahradě (role Oskara Všetečky) a paralelně hrál v divadle. Přiznává, že natáčení ho baví, ale je poměrně náročné skloubit natáčení se stálým divadelním angažmá.

O značnou popularitu Martina Písaříka se postaraly role ve filmech Snowboarďáci a Ro(c)k podvraťáků, kromě Ordinace v růžové zahradě si připsal na konto i účinkování v seriálech Cesty domů a Doktoři z Počátků.

Jako kytarista a skladatel se Martin Písařík nejprve uplatnil ve vlastní skupině Bojkot Production, v současné době nahrává a koncertuje s další svou kapelou Akustik. V té působí jako skladatel textař zpěvák a kytarista. Skupina hraje výhradně autorskou tvorbu na pomezí několika hudebních žánrů. Martina Písaříka doplňují zkušení instrumentalisté a současně vokalisté – kytarista Omar Khaouaj, hráč na perkuse Camillo Caller a violoncellistka Zuzana Virgelová.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.