Martin Kovář: Byznys a politika mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií jsou úzce propojené

23. listopad 2018

Bude mít vražda Džamála Chášukdžího vůbec nějaké důsledky pro vztahy USA se Saúdskou Arábií? A jaké má Donald Trump šance na znovuzvolení?

„Slabost Spojených států pro Saúdskou Arábii není nijak krátkodobá. Sahá do 90. let, ale našli bychom i ještě hlubší kořeny. Prezidenti Bush starší i Bush mladší využívali spojenectví se Saúdskými Araby třeba v boji proti tomu, co Bush mladší označil jako ‚osu zla‘, tedy proti Teheránu,“ vysvětluje historik Martin Kovář.

Džamál Chášakdží po odchodu do exilu začal otevřeně kritizovat následníka trůnu

Za Obamovy vlády došlo k určitému ochlazení a za Donalda Trumpa se vzájemné vztahy znovu výrazně zlepšily. Potvrzuje to i nedávné vyjádření současného amerického prezidenta, podle kterého ani vražda saúdského novináře Džamála Chášukdžího nemůže toto spojenectví zásadním způsobem ohrozit.

Rozhoduje politický byznys

Velkou roli hraje na obou stranách kromě strategického také obchodní hledisko. „Byznys a politika jsou tu velmi propojené,“ shrnuje vzájemnou provázanost obou zemí Martin Kovář.

Všechno nasvědčuje tomu, že příkaz k vraždě vzešel z nejvyšších saúdských kruhů. Ale domnívat se, že to povede k dlouhodobějšímu narušení vztahů mezi Spojenými státy a Saúdskou Arábií, je naivní.
Martin Kovář

Donald Trump v souvislosti s říjnovou vraždou saúdskoarabského novináře čelí zvýšenému tlaku veřejnosti na zavedení sankcí vůči klíčovému spojenci. Americký prezident teď ale Rijád naopak pochválil za to, že přispěla k poklesu cen ropy, a potvrdil, že USA zůstanou neochvějným partnerem Saúdské Arábie.

O tom, že tento prezidentův přístup příliš nevadí ani americkým voličům, svědčí nedávné volby do Kongresu, v nichž Donald Trump svoji politickou pozici uhájil. Ztratil sice většinu ve Sněmovně reprezentantů, ale v Senátu naopak posílil. To potvrzuje, že jeho šance na znovuzvolení jsou stále velké.

Další témata rozhovoru: Může něco zkomplikovat klíčový summit mezi Evropskou unií a Velkou Británií o brexitu? Přežije Theresa Mayová hlasování o dohodě s EU? A proč britská premiérka tak jednoznačně odmítá nové referendum o setrvání Spojeného království v Evropské unii? V jaké kondici je německá ekonomika? A jaké šance má Angela Merkelová, že si udrží kancléřské křeslo až do konce volebního období?

autoři: Vladimír Kroc , and
Spustit audio

Související